Young Adult

De bedste ungdomsbøger lige her

Chapter har ungdomsbøger i alle afskygninger

Ungdomsbøger går også under navnet og kategorien young adult og er en genre, der med sine karakterer og temaer henvender sig til unge læsere og lyttere.

Ungdomsbøger inddrager ofte situationer og temaer, som unge kan relatere sig til i deres eget liv – f.eks. kærlighed, identitet, venskaber i skolen, eller skænderier med forældre. De realistiske ungdomsbøger, kalder man ofte også for ’Coming of age’- bøger – da omdrejningspunktet er bevægelsen fra ung til voksen med alle de problemer og udfordringer der følger med der.

Realistiske ungdomsbøger

Ofte vil de realistiske ungdomsbøger derfor også omhandle svære følelser og emner såsom psykisk sygdom, kriminalitet, mobning, gruppepres, kønsidentitet, stofmisbrug, ensomhed m.m. For unge kan bøgerne her være med til at inspirere dem til, hvordan de skal tackle livets svære situationer og mange af de situationer, der dukker op i teenageårene. Unge kan ofte spejle sig i karaktererne, som måske står i en lignende situation.

YA fantasy

Ungdomsbøger kan også bevæge sig inden for helt andre genretyper end den realistiske. Du finder også et væld af ungdomsbøger inden for fantasy-, science fiction- og gysergenren.

I fantasybøger til unge er det magi og overnaturlige elementer, der styrer bogens gang og det som kendetegner denne genre. Science fiction-bøger til unge minder om fantasygenren, dog er denne genre funderet i videnskaben. Gys er også populært blandt mange unge, hvor uhyggelige gys og gru er hovedelement i fortællingerne.

Favoritter blandt ungdomsbøger hos Chapter

Gennem årene er der kommet en masse klassikere til, som er populære ungdomsbøger – også den dag i dag. Mustreads blandt ungdomsromaner er spændende fortællinger som The Hunger GamesTwilight eller den evigtgyldige Fagre nye verden.

Mange ungdomsbøger kommer i serier med flere bøger, der centrerer sig om de samme hovedpersoner. Så der er altid lagt op til spænding, som bliver udløst eller udvikler sig i efterfølgeren. The Hunger Games og Twilight er begge romanserier med flere bøger i samme serie. I vores serieunivers finder du et udvalg af serier indenfor forskellige genrer – heriblandt også ungdomsserier:

For unge kan bøger være med til at inspirere dem til, hvordan de skal tackle livets svære situationer og mange af de situationer, der dukker op i teenageårene. Unge kan ofte spejle sig i karaktererne, som måske står i en lignende situation.

Fordi ungdomsbøger spænder over mange forskellige genretyper, er der også en stor mængde af forskellige bøger til rådighed. Vi har samlet en række populære ungdomsbøger her, så du kan finde inspiration til din næste bog.

Søg efter din næste YA-bog

Du kan også selv sammensætte dit eget læse- og lyttebibliotek blandt vores udvalg af ungdomsbøger i app’en, og måske opdage nye favoritter, der skal med på din liste.