romaner lup

Romaner
Lyt til dine favoritter

Romaner på Chapter

Kender du det, hvor du er begyndt på en roman, som du bare ikke kan slippe igen? Den bliver ved med at udvikle sig i spændende retninger – så meget, at du måske kommer til at færdiggøre bogen på blot få dage, eller måske endda samme dag, som du begynder på den.

Vi kender det godt. Og det er noget af det, som romaner kan. De tager dig med til et helt andet univers, hvor du kan give dig hen til fortællingen og bare lytte.  

Vores romaner

Her blot et lille udvalg, af nogle af de mange spændende romaner du kan finde hos Chapter.

Du kan også søge i vores arkiv

– efter din yndlingsforfatter, indlæser eller bogtitel

Hvad er en roman?

Romaner er skønlitteratur og hører under kategorien fiktion, hvor det er forfatteren, der opdigter historien. Men selvom det er fiktion, kan forfatteren også være inspireret af virkelige hændelser.

Romaner er for det meste længere bøger, som er opdelt i kapitler. Og så har romaner ofte en eller flere hovedpersoner, som vi lærer at kende gennem hele bogen.

Romaners andre kendetegn er, at de kan handle om mange forskellige situationer, der ofte indeholder enten konflikter eller vendepunkter, som hovedpersonerne er en del af. Romaner bliver fortalt af enten personerne, der indgår i historien – det, som man kalder en førstepersonsfortæller – eller af forfatteren selv, som er en tredjepersonsfortæller.  

Der er ofte et gennemgående tema i romaner – det kan f.eks. være kærlighedsromaner eller temaer som ungdom, ensomhed, ulykke og meget andet.

Hvad er din favorit?

Romangenren forgrener sig til mange forskellige undergenrer. Hvilken undergenrer romanen tager fat på, har også en afgørende betydning for, hvordan den er skrevet og opbygget. Undergenrer er for eksempel krimi, science fiction, fantasy, drama, komedie og kærlighed.

Der findes altså et utal af forskellige romaner, så der er masser at vælge imellem uanset, hvad du bedst kan lide.

Der er skrevet mange gode romaner gennem tiden. Du kan for eksempel lytte til klassiske romaner skrevet af kendte forfattere som Karen Blixen, Henrik Pontoppidan eller Tove Ditlevsen. Her kan du blandt andet give dig i kast med Karen Blixens Babettes Gæstebud, Henrik Pontoppidans Lykke-Per eller Tove Ditlevsens Barndommens Gade.

Romangenren er tæt på ubegrænset, og du kan også give dig i kast med nyere romaner som Olga Ravns Mit arbejde, der har vundet Politikens Litteraturpris 2020. En roman om den voldsomme, svære og sårbare oplevelse det er at blive nogens mor. Af andre nyere anmelderroste romaner finder du også Glenn Bechs Farskibet, Delia Owens Hvor flodkrebsene synger og Trude Marsteins Så meget havde jeg.

Giv dig i kast med en romanserie

Mange forfattere udgiver flere romaner som en del af en romanserie. Her er der tale om en stribe af romaner, der omhandler samme hovedpersoner og temaer, som udvikler sig gennem bogserien.

Romanserier er noget man ofte ser i blandt andet krimigenren, hvor forfatterskaber som Sara Blædel og Jussi Adler-Olsen er markante for tiden. Du kender måske allerede Jussi Adler-Olsens Afdeling Q og Sara Blædels bogserie om kriminalassistent, Louise Rick.

Du har altså rig mulighed for at overgive dig til mange forskellige typer af romaner og måske endda starte på en hel serie af bøger. Her på siden finder du andre lytteres anbefalinger til spændende og underholdende romaner, og så kan du også selv begive dig ud i romanernes univers og lytte til dine favoritter, lige når du har lyst.