romaner lup

Romaner

Lyt til dine favoritter

Romaner på Chapter

Kender du det, hvor du er begyndt på en roman, som du bare ikke kan slippe igen? Den bliver ved med at udvikle sig i spændende retninger – så meget, at du måske kommer til at færdiggøre bogen på blot få dage, eller måske endda samme dag, som du begynder på den.

Vi kender det godt. Og det er noget af det, som romaner kan. De tager dig med til et helt andet univers, hvor du kan give dig hen til fortællingen og bare lytte.  

Søg efter din næste roman

Romangenren

Romaner er skønlitteratur og hører under kategorien fiktion, hvor det er forfatteren, der opdigter historien. Romaner kan handle om mange forskellige situationer, der ofte indeholder enten konflikter eller vendepunkter, som hovedpersonerne er en del af. Romaner er for det meste længere bøger, som er opdelt i kapitler. Og så har romaner ofte en eller flere hovedpersoner, som vi lærer at kende gennem hele bogen.

Romaner bliver fortalt af enten personerne, der indgår i historien (førstepersonsfortæller) eller af forfatteren selv (tredjepersonsfortæller). Men selvom romaner er fiktionsfortællinger, kan forfatteren også være inspireret af virkelige hændelser eller eget liv, som i autobiografiske romaner.

Romangenren forgrener sig til mange forskellige undergenrer. Hvilken undergenre romanen tager fat på, har også en afgørende betydning for, hvordan den er skrevet og opbygget. Undergenrer er for eksempel krimi, science fiction, fantasy, drama, komedie og kærlighed. Der findes altså et utal af forskellige romaner, så der er masser at vælge imellem uanset, hvad du bedst kan lide.

Chapter anbefaler romaner og romanserier

Der er skrevet mange gode romaner gennem tiden. Du kan for eksempel lytte til klassiske romaner skrevet af kendte forfattere som Karen Blixen, Henrik Pontoppidan eller Tove Ditlevsen. Her kan du blandt andet give dig i kast med Karen Blixens Babettes Gæstebud, Henrik Pontoppidans Lykke-Per eller Tove Ditlevsens Barndommens Gade.

Romangenren er tæt på ubegrænset, og du kan også give dig i kast med nyere romaner som Olga Ravns Mit arbejde, der har vundet Politikens Litteraturpris 2020. En roman om den voldsomme, svære og sårbare oplevelse det er at blive nogens mor. Af andre nyere anmelderroste romaner finder du også Kim Leines Efter åndemaneren, Jonathan Franzens Korsveje og Maggie O’Farrells Hamnet.

Mange forfattere udgiver flere romaner som en del af en romanserie. Her er der tale om en stribe af romaner, der omhandler samme hovedpersoner og temaer, som udvikler sig gennem bogserien.

Romanserier er noget man ofte ser i blandt andet krimigenren, hvor forfatterskaber som Sara Blædel og Jussi Adler-Olsen er markante for tiden. Du kender måske allerede Jussi Adler-Olsens Afdeling Q og Sara Blædels bogserie om kriminalassistent, Louise Rick.

Du har altså rig mulighed for at overgive dig til mange forskellige typer af romaner og måske endda starte på en hel serie af bøger.