Noveller

Det bedste til din daglige læse- og lytteoplevelse

Noveller på Chapter

Som mange andre genrer begyndte novellen som mundtlige fortællinger med udspring i folklore, eventyr, fabler, osv. Men hvad er en novelle egentlig?

Noveller er korte historier i prosaform, der kan anses som en slags miniatureudgave af romanen. Men ulig romaner har noveller ikke til hensigt at opbygge en større fortælling med masser af dertilhørende karakterer, genretræk og temaer. I novellen er det i stedet de små fortællinger, der er i fokus, eller øjebliksbilleder af større fortællinger.

Søg efter din næste novelle

Less is more

For den ivrige læser kan det være oplagt at have gang i flere bøger på en gang. Har du en murstensroman liggende på natbordet, eller som e- eller lydbog, kan det være befriende med noveller som afveksling. Hermed ikke sagt, at noveller ikke kan opnå samme momentane dybde, som en roman kan! Novellen egner sig perfekt til rigtig mange lejligheder, da de korte historier er afgrænset og selv i en novellesamling, er det let at lytte til eller læse de enkelte noveller hver for sig.

Ligesom lyrikken kan noveller indfange en bestemt stemning eller følelse, eller den kan beskrive en oplevelse, begivenhed eller situation, der fremstår mere fri, og som ikke er bundet af de rammer, romanen er. Det kan så at sige beskrives som en essens af det at være menneske, med alt, hvad det indebærer.

Gode noveller til enhver lejlighed

Hos Chapter kan vi tilbyde dig en bred vifte af noveller og novellesamlinger, både inden for dansk og international litteratur. Her anbefaler vi gode og stærke noveller til morgenkaffen, inden du skal ud af døren, til din gåtur igennem byen eller som en dejlig afslutning på dagen.

Blandt vores klassikere kan vi for eksempel anbefale Ernest Hemingways noveller, som Farvel til våbnene, Hvem ringer klokkerne for og Den gamle mand og havet eller Raymond Carvers Her hvor jeg ringer fra. Vores bibliotek blandt danske klassikere tæller forfattere som Svend Åge Madsen, Helle Helle, Herman Bang og Jan Sonnergaard.

Vi har også masser af moderne værker og forfattere, som bl.a. de to danske vindere af Nordisk Råds Litteraturpris i henholdsvis 2008 og 2019, nemlig Naja Marie Aidts novellesamling Bavian og Jonas Eikas novellesamling Efter solen.

Blandt de internationale sværvægtere kan vi anbefale den canadiske Nobelprisvinder Alice Munro, som er blevet kaldt vor tids ´Anton Chekhov’ med sin revolutionerende og innovative måde at skrive noveller på.

Inden for krimigenren kan vi tilbyde værker af bl.a. Arthur Conan Doyle, som har skrevet novellerne om privatdetektiven Sherlock Holmes, Edgar Allan Poes dystre og grusomme værker og Agatha Christie fængslende ’whodunit’-noveller om Hercule Poirot og Miss Marple, hvor det muligvis enten er butleren eller gartneren, som har begået et mord.