Noveller
- det bedste til din daglige læse- og lytteoplevelse

Hvad er en novelle?

Som mange andre genrer begyndte novellen som mundtlige fortællinger med udspring i folklore, eventyr, fabler, osv. Men hvad er en novelle egentlig?

Det er korte historier i prosaform. Man kan anse noveller som en slags miniatureudgave af romanen, men ulig romaner har noveller ikke til hensigt at opbygge en større fortælling med masser af dertilhørende karakterer, genretræk og temaer.

I novellen er det de små fortællinger, der er i fokus, eller øjebliksbilleder af større fortællinger. Ligesom lyrikken kan noveller indfange en bestemt stemning eller følelse, eller den kan beskrive en oplevelse, begivenhed eller situation, der fremstår mere fri, og som ikke er bundet af de rammer, romanen er. Det kan så at sige beskrives som en essens af det at være menneske, med alt, hvad det indebærer.

Udvalgte noveller

Her blot et lille udvalg, af nogle af de mange spændende noveller du kan finde hos Chapter.

Du kan også søge i vores arkiv

– efter din yndlingsforfatter, indlæser eller bogtitel

Fra Pest til Corona

Nogle af de første skrevne novellesamlinger i europæisk litteraturhistorie blev udgivet i begyndelsen af det 14. århundrede, herunder Giovanni Boccaccios The Decameron.

The Decameron blev skrevet under pestpandemien i middelalderens Europa og fremstår derfor uhyre aktuel i dagens COVID-19-tider. Den er fortalt gennem 100 noveller om 10 unge kvinder og mænd i en isoleret villa udenfor Firenze, som prøver at undslippe Den Sorte Død. Novellerne pendulerer mellem det tragiske, det erotiske og det absurde.

Less is more

For den ivrige læser kan det være oplagt at have gang i flere bøger på en gang. Har du en murstensroman liggende på natbordet, eller som e- eller lydbog, kan det være befriende med noveller som afveksling. Hermed ikke sagt, at noveller ikke kan opnå samme momentane dybde, som en roman kan, som er et misvisende billede.

Noveller bliver beskrevet som fortællinger om det irrationelle i menneskets tilværelse, som udefrakommende begivenheder, eller ”uhørte begivenheder” som Johann Wolfgang von Goethe beskrev det, der samtidig ligger uden for menneskets kontrol. 

Gode noveller til enhver lejlighed

Novellen egner sig perfekt til rigtig mange lejligheder, da de korte historier er afgrænset og selv i en novellesamling, er det let at lytte til eller læse de enkelte noveller hver for sig. Vi kan fx stærkt anbefale gode noveller til morgenkaffen, inden du skal ud ad døren, til din gåtur igennem byen eller som en dejlig afslutning på dagen.

Chapters novelleanbefalinger til dig

Hos Chapter kan vi tilbyde dig en bred vifte af noveller og novellesamlinger, både inden for dansk og international litteratur – fra de modne klassikere til de nyeste skud på stammen.

Blandt vores klassikere kan vi fx anbefale Ernest Hemingways noveller, som Farvel til våbnene, Hvem ringer klokkerne for og Den gamle mand og havet eller Raymond Carvers Her hvor jeg ringer fra. Vores bibliotek blandt danske klassikere tæller forfattere som Svend Åge Madsen, Helle Helle, Herman Bang og Jan Sonnergaard.

Inden for krimigenren kan vi tilbyde værker af bl.a. Arthur Conan Doyle, som har skrevet novellerne om privatdetektiven Sherlock Holmes, Edgar Allan Poes dystre og grusomme værker og Agatha Christie fængslende ’whodunit’-noveller om Hercule Poirot og Miss Marple, hvor det muligvis enten er butleren eller gartneren, som har begået et mord.

Vi har også masser af moderne værker og forfattere, som bl.a. de to danske vindere af Nordisk Råds Litteraturpris i henholdsvis 2008 og 2019, nemlig Naja Marie Aidts novellesamling Bavian og Jonas Eikas novellesamling Efter solen.

Blandt de internationale sværvægtere kan vi anbefale den canadiske Nobelprisvinder Alice Munro, som er blevet kaldt vor tids ´Anton Chekhov’ med sin revolutionerende og innovative måde at skrive noveller på.