krimi pistol

Krimi
Få det bedste udvalg af uforglemmelige krimier

Krimier

Langt de fleste har et indgående kendskab eller forhold til krimier.

Men nogle kunne måske alligevel spørge: hvad er en krimi, eller hvad indbefatter krimi bøger? Kort sagt, er en krimi et værk, hvor en kriminel handling er omdrejningspunktet. Hovedkarakteren i krimier er ofte enten en (privat)detektiv, en politimand eller en anden repræsentant for ordensmagten, som skal løse mysteriet og fange den kriminelle. Som regel er det et mordmysterium, som skal løses.
Krimigenren har et væld af subgenrer, heriblandt detektivkrimer, hvor det oftest gælder for detektiven at finde den skyldige, også kaldet en ’whodunit’.

Her kan læseren eller lytteren ofte gætte med på mysteriet, da man får de samme bidder af information og spor, som detektiven gør. Dette kaldes suspense, der er et klassisk element og virkemiddel i krimier.

Andre subgenrer inden for krimier afhænger af, hvilken type af hovedkarakter, som skal løse mysteriet. Udover privatdetektiver og kriminalbetjente, kan en række andre typer af personer være omdrejningspunktet i krimier, såsom retsmedicinere, advokater, spioner, superhelte eller den kriminelle selv.

Spænding i massevis

Her blot et lille udvalg, af nogle af de mange spændende krimibøger du kan finde hos Chapter.

Du kan også søge i vores arkiv

– efter din yndlingsforfatter, indlæser eller bogtitel

Krimiens historie

Nogle af de første eksempler på krimier kan findes i 1001 nats eventyr, bl.a. i den arabiske middelalderhistorie, De tre æbler, hvor en fisker opdager en kiste, hvor indholdet af kisten viser sig at være en død og parteret kvinde. Det er et tidligt eksempel på en ’whodunit’-historie.

I det 19. århundrede udkom flere af moderne tids første krimibøger, herunder bl.a. danske Steen Steensen Blichers Præsten i Vejlbye. Af mere velkendte forfattere og titler fra den periode kan nævnes Edgar Allan Poe eller Arthur Conan Doyle, der i slutningen af det 19. århundrede udgav den første bog i krimiserien om Sherlock Holmes.  

Fascinationen ved krimier

Vores fascination ved krimigenren kan forklares ved, at det er et fænomen, der ligger langt fra det almindelige menneskes hverdag, men som alligevel ligger og lurer rundt om hjørnet.

Mediedækningen på historier om kriminalitet er massiv, som også kan forklare opblomstringen af true crime-genren i nyere tid. Ligesom, hvis man ser et biluheld eller et gerningssted, er det både ganske uhyggeligt, hvor man vil prøve at komme væk fra faren, men samtidig har det en tiltrækningskraft. Derfor har krimier en stor plads i fiktionen, og det er ikke mærkeligt, at netop krimier går hen og bliver bestsellers.

Hvis vi kan opholde os i trygge rammer, mens vi enten læser eller lytter til gruopvækkende og spændende historier, kommer det uhyggelige ikke for tæt på, i hvert fald kan man selv vælge det til eller fra. Men intet som gode krimier kan give os følelsen af at være bange under trygge omstændigheder og give os det adrenalinsus, vi higer efter.  

Chapter anbefaler de bedste krimi bøger

To af de absolut største krimiforfattere inden for de seneste 100 år er Raymond Chandler og Dashiell Hammett. I Chandlers krimibøger hedder protagonisten Philip Marlowe, og i Hammetts krimier hedder han Sam Spade. Disse to fiktive karakterer er efterhånden blevet synonymer for privatdetektiv. Begge forfattere er også flittigt blevet filmatiseret i den såkaldte film noir-genre.

Blandt andre store forfattere inden for krimier kan vi varmt anbefale Agatha Christie aka ”krimidronningen” (Mordet i Orientekspressen og Døden på Nilen), James M. Cain (Postbuddet ringer altid to gange) og John le Carré (Spionen der kom ind fra kulden og Dame konge es spion).

I løbet af de senere år har bølgen også for alvor ramt Norden. Vi har endda fået subgenren, Nordic Noir, der generelt betegnes som en koldere og mørkere udgave af den amerikanske og britiske tradition.

Jussi Adler-Olsen nyder stor succes herhjemme med sin Afdeling Q-serie, norske Jo Nesbø har sin serie om kriminalbetjenten Harry Hole (Snemanden og Panserhjerte), og fra Sverige har Stieg Larsson (Millennium-trilogien), Liza Marklund (Nobels testamente, Røde Ulv og Noras bog) og Camilla Läckberg (Isprinsessen, Prædikanten og Heksen) nydt stor succes.