krimi pistol

Krimi

Få det bedste udvalg af uforglemmelige krimier


Krimier hos Chapter

En krimi er et værk, hvor en kriminel handling er omdrejningspunktet. Hovedkarakteren i krimier er ofte enten en (privat)detektiv, en politimand eller en anden repræsentant for ordensmagten, som skal løse mysteriet og fange den kriminelle. Som regel er det et mordmysterium, som skal løses.

Krimigenren har et væld af subgenrer, heriblandt detektivkrimier, hvor det oftest gælder for detektiven at finde den skyldige, også kaldet en ’whodunit’. Her kan læseren eller lytteren ofte gætte med på mysteriet, da man får de samme bidder af information og spor, som detektiven gør. Dette kaldes suspense, der er et klassisk element og virkemiddel i krimier.

Hos Chapter har vi krimier i massevis og til enhver smag. Her har vi samlet nogle af vores krimier. Du kan finde mange flere krimibøger og -serier nedenfor og i vores app.

Søg efter din næste krimi

Krimigenren gennem tiden

Nogle af de første eksempler på krimier kan findes i 1001 nats eventyr, bl.a. i den arabiske middelalderhistorie, De tre æbler, hvor en fisker opdager en kiste, hvor indholdet af kisten viser sig at være en død og parteret kvinde. I det 19. århundrede udkom flere af moderne tids første krimibøger, herunder bl.a. danske Steen Steensen Blichers Præsten i Vejlbye. Af mere velkendte forfattere og titler fra den periode kan nævnes Edgar Allan Poe eller Arthur Conan Doyle, der i slutningen af det 19. århundrede udgav den første bog i krimiserien om Sherlock Holmes.

To af de absolut største krimiforfattere inden for de seneste 100 år er Raymond Chandler og Dashiell Hammett. Protagonisterne i begge bøger er efterhånden blevet synonymer for privatdetektiv. Begge forfattere er også flittigt blevet filmatiseret i den såkaldte film noir-genre. Blandt andre store forfattere inden for krimier kan vi varmt anbefale Agatha Christie aka ”krimidronningen” (Mordet i Orientekspressen og Døden på Nilen), James M. Cain (Postbuddet ringer altid to gange) og John le Carré (Spionen der kom ind fra kulden og Dame konge es spion).

Chapters krimianbefalinger

I løbet af de senere år har krimibølgen også for alvor ramt Norden, hvorfor vi hos Chapter har et væld af både standalones og serier inden for krimigenren. Nogle af vores yndlings er for eksempel Michael Katz Krefelds suveræne krimiserie om privatdetektiven Thomas ‘Ravn’ Ravnsholdt. Serien følger Ravn, der bor med sin hund på en husbåd på Christianshavn, og er fyldt med både karismatiske karakterer, genkendelige miljøer og medrivende forbrydelsesplots.

Inden for de senere år er subgenren nordic noir også vokset frem som en koldere og mørkere krimigenre. Her nyder blandt andet Jussi Adler-Olsen stor succes herhjemme med sin Afdeling Q-serie, mens norske Jo Nesbø har sin serie om kriminalbetjenten Harry Hole (Snemanden og Panserhjerte). Fra Sverige har genren Stieg Larsson (Millennium-trilogien), Liza Marklund (Nobels testamente, Røde Ulv og Noras bog) og Camilla Läckberg (Isprinsessen, Prædikanten og Heksen) i front.

Islandske Ragnar Jónasson er også aktuel med det første bind i trilogien om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi, Mørket. Bogen er kåret som en af de 100 bedste krimier siden 1945 af The Times, og islandske Ragnar Jónasson har med trilogien om Hulda slået sit navn fast som ny nordisk krimistjerne.