fantasy

Fantasy & Sci-fi

Lyt til magiske fortællinger

Lyt til fantasy hos Chapter

Fantasy er en fiktionsgenre, der trækker på mytologiske elementer, folklore og historie. Tilstede i fantasybøger er ofte magi, fremmede væsener og andre overnaturlige elementer. Genren har eksisteret i flere århundrede og har gennem tiden været både mere og mindre populær – og i dag er det en genre, der har genvundet sin popularitet blandt mange læsere og lyttere.

Fantasy er beslægtet med Science Fiction, da de begge omhandler universer, der adskiller sig fra den virkelige verden, vi kender. Science Fiction er dog, modsat fantasy, baseret i videnskaben.

Fantasy kan både være baseret på en alternativ og lukket verden, hvor den virkelige verden ikke eksisterer, men fantasybøger kan også være baseret på en alternativ, åben verden, hvor man kan komme til fra vores egen verden. En nyere undergenre, urban fantasy, foregår dog i vores egen verden – ofte i storbyen. Denne kategori i fantasygenren beskæftiger sig ofte med en konfrontation mellem det overnaturlige og byboerne.

Søg efter din næste fantasy- eller sci-fi-bog

Find din favorit-fantasy

Der findes et væld af fantasybøger – både nye og gamle. Nogle af de helt store klassikere, som de fleste kender, er J. R. R. Tolkiens Ringenes Herre og George R. R. Martins storslåede og lovpriste middelalder-fantasy serie Game of Thrones. Genren er markeret af store forfatterskaber og kendte fortællinger, hvor flere af dem også er filmatiseret.

Også Outlander-serien af Diana Gabaldon har oplevet stor succes, og har på verdensplan har solgt mere end 25 millioner eksemplarer og er blevet tv-filmatiseret. Den engelske kvinde er det første bind i serien. Her møder vi den engelske sygeplejerske Claire Randall, der er den gennemgående hovedperson gennem hele serien. Da hun er på bryllupsrejse i det skotske højland i 1945, går hun igennem en kløvet sten i en oldtidsstenkreds. Det sender hende på en tidsrejse til 1743, hvor hun havner midt i en skotsk klan og inddrages i farefyldte eventyr.

Men der er også andre og knap så kendte fortællinger i fantasygenren – så der er masser af titler at gå i krig med, hvis du er glad for fantasybøger. Du kan for eksempel give dig i kast Skyggens Lærling af John Flanagan

Fantasybøger til alle aldre

I fantasy er der noget for alle, der er vilde med overnaturlige og magiske fortællinger – det gælder uanset om du er barn, ung eller voksen.  Er du på udkig efter eventyrbøger for børn, er der endnu en fantasy-klassiker fra den engelske forfatter C. S. Lewis – nemlig fortællingerne om Narnia.

Fantasy skildrer menneskets møde med det utrolige og byder på mange forskellige overnaturlige universer. Det er derfor en genre, der på mange måder favner bredt og byder på fortællinger, der kan betage og fange både unge som ældre med de fantastiske og dragende historier om en anden verden.

Vil du gerne lytte til fantasyfortællinger i toget på arbejde, når du laver mad eller bare for en stille og afslappende stund derhjemme? Så gå på jagt i vores bibliotek af fantasybøger og finde både nye og gamle favoritter iblandt. Det kan være, at du opdager en fantasybog, du ikke kender til eller måske en hel serie af bøger med fantastiske fortællinger.