blomst digte

Digte
Lyt til smukke og hårdtslående digte

Digte

Digte er litteraturens poetiske og lyriske legeplads. I modsætning til prosa, herunder romaner og noveller, besidder digte og digtsamlinger en friere struktur, hvor der er lagt mere vægt på sanselighed, følelser og æstetik.

Den færreste litteratur falder ind under en prædefineret definition, men især digtekunsten synes at være en hybrid mellem mange forskellige genrer.

Digtsamlinger kan både have en fortællende og narrativ struktur, som fx Thomas Bobergs mesterlige Hvid glød, men oftest er fortællingen sat i baggrunden til fordel for en mere poetisk og stemningsfuld oplevelse. Ligesom et stykke musik benytter digte sig af billedsprog, rim, rytme og metaforer og er ofte fyldt med fortolkningsmuligheder.

Digte og digtsamlinger kredser ofte om temaet kærlighed, der som regel ender tragisk. I den vestlige histories digtning, som fx i den antikke, græske Homers episke digte i Homers Odyssé, optræder en muse der, enten i fortællingen eller bag kulisserne, danner baggrunden for kærligheden.

Vores digtsamling

Her blot et lille udvalg, af nogle af de mange smukke digte du kan finde hos Chapter.

Du kan også søge i vores arkiv

– efter din yndlingsforfatter, indlæser eller bogtitel

Digte om kærlighed

Digte har en særlig evne til at beskrive abstrakte følelser, såsom kærligheden, den stormende forelskelse eller den dybe sorg.

Poesi behøver sjældent mange linjer og strofer til at udfolde og åbne læserens fantasi og medfølelse. De abstrakte følelser bliver ofte beskrevet på en billedlig og allegorisk måde, så læseren føler sig følelsesmæssigt ramt af digtets kraft.

Følelserne bliver beskrevet med sansninger, der åbenbarer en ny verden for læseren, bl.a. ved at sammenligne kærligheden med billedsprog fra naturen. På den måde kan vi erfare skønheden fra både forelskelsen og fra naturen, der i sidste ende kan være med til at åbne vores horisont og øge vores livskvalitet.

Vores anbefalinger til gode digte og digtsamlinger

Hos Chapter lægger vi vægt på, at vores lyttere har adgang til en lang række af forskelligartede og fantastiske digte og digtsamlinger. Den dag i dag lever digtekunsten i bedste velgående og er i konstant udvikling. Vi giver her vores bud på nogle anbefalinger til store lyriske oplevelser.

Dansk digtning har en rig tradition, og der udkommer stadigt flere og flere nyskabende digte i vores lille land. Blandt klassisk, dansk poesi anbefaler vi Klaus Rifbjergs Knastørre digte, der trods navnet emmer af liv og oser af klarsyn, vemod, alvor og ømhed.

Inger Christensen (alfabet og Sommerfugledalen) og Tove Ditlevsen (Pigesind, Kvindesind og Blinkende lygter) må også betegnes som kanoniske forfattere, og deres bidrag til dansk litteraturhistorie kan ikke overvurderes. Blandt andre danske klassikere anbefaler vi navne som Michael Strunge, Dan Turéll og Søren Ulrik Thomsen.

Blandt moderne danske digte og digtsamlinger kan vi varmt anbefale navne som Yahya Hassan (Yahya Hassan, Yahya Hassan 2), Olga Ravn (Den hvide rose), Caspar Eric (Nike, Avatar), Theis Ørntoft
(Digte 2014) og Naiha Khiljee (Kære søster).

Blandt amerikanske digtere kan vi varmt anbefale navne som Charles Bukowski, Walt Whitman og Edgar Allan Poe (The Raven).