Temaer

Læs om Chapter Kids' mange temaer med masser af gode boganbefalinger


Billedbøger

Billedbøger er mere end bare flotte illustrationer. De er et sprog i sig selv. En måde at udtrykke lethed og glæde, men også tunge emner – sorg, sygdom, ensomhed. Billederne kan fortælle en anden historie, end hvad teksten fortæller – skabe et ekstra lag i fortællingen, hjælpe med at formidle en følelse og give plads til fortolkning. ”Drengen siger han er glad – men hvorfor smiler han så ikke?”. ”Se her, hvordan Ida græder – kan du se hvorfor?”

Mange tror måske også, at billedbøger kun er for små børn – men tag så at se på Solvogteren – eller Glenn Ringtveds grafiske roman Menneskemonster – om Jens Nielsen, den sidste person, der blev henrettet i Danmark i fredstid. Så uanset om du er barn eller voksen, så kan billedbøger og grafiske romaner skabe læseglæde – også for de læsere der ellers ikke kaster sig over lange romaner.

Tip til billedbogslæsningen

Når I læser billedbøger på Chapter, så husk at benytte jer af Landscapemode, når I læser på Ipaden. På den måde får I tekst og billede sammen og i dobbeltopslag præcis som i en fysisk bog.

Interview med Rasmus Bregnhøi

Rasmus Bregnhøi er forfatter, tegner og illustrator. Vi har spurgt ham om, hvad der er vigtigst for ham, når han illustrerer til børn, og hvad hans drømme-illustrator job ville være. Se hans svar i interviewet her.

Hvordan vil du selv beskrive din stil, når det kommer til at illustrere børnebøger?

Jeg har aldrig brugt tid på at tænke på at få en tegnestil. Jeg tegner bare det, som jeg synes passer til den tekst, jeg skal illustrere, men mange gange har jeg fået at vide, at mine tegninger er groteske, grænsende til det let surreelle, det ved jeg ikke om passer, men jeg ved, at jeg elsker det groteske og mærkelige.

Hvad er vigtigst for dig, når du tegner til børn?

Det vigtigste, når jeg illustrerer for børn, er, at børnene kan aflæse mine tegninger, at de kan forstå, hvad der sker i tegningen. At jeg ikke står i vejen for, at de kan få en direkte oplevelse. Så jeg prøver at lave tegningerne så let aflæselige som muligt. Når man har gjort det, kan man putte alt muligt ind i tegningerne, uden at det virker besværet.

Hvad ville dit drømmejob være som illustrator?

Jeg har det lige nu, som om alle de opgaver, jeg laver, er drømmejobs. Det er fordi, jeg er med til at formulere de opgaver, jeg laver. Jeg sidder ikke mere og venter på et godt manuskript. Det giver en kæmpe frihed og en kæmpe glæde.

Hvilken en af dine egne bøger, er du gladest for og hvorfor?

Det kan jeg ikke svare på, der er selvfølgelig nogen, der har været skelsættende for, hvordan jeg videre tegnede, men det er nok altid den nyeste ting, jeg er i gang med. I øjeblikket tegneserien om Mira. Det er et nyt kapitel i mit arbejde og rasende spændende.

Er der nogle do’s and dont’s når man tegner til børn?

Nej, der er ting som evt. kan være for uhyggelige, for ulækre eller for sørgelige. Jeg synes, man skal tænke over, hvad man gør, når man tegner til børn, og går selv meget op i, at det er til børn og ikke til voksne forklædt som tegninger til børn.

Hvad er dit bedste råd til børn, der gerne vil lave deres egne historier og tegne til selv?

Tegn, skriv, tegn og skriv og bliv ved med det, helst hele tiden.

Bøger illustreret af Rasmus Bregnhøi

Bøger illustreret af Lisa Aisato

Bøger illustreret af Lea Letén

Graphic novels


Den første læsning

På denne side sætter Chapter Kids fokus på forskelige temaer. Denne gang fokuserer vi på letlæsning. Vi forklarer, hvad LIX er og giver boganbefalinger til den første læsning. Du kan finde mange flere temaer nederst på siden.

“Skoler og læsekampagner opfordrer til, at børn hver dag læser i 20 minutter. Det gør de netop, fordi det er vigtigt, at læsning bliver en integreret del af børns hverdag. Læsning er blandt andet vigtig, fordi den skærper koncentrationsevnen og indlæringen, og så styrker læsning faktisk også empatien for andre mennesker og verden omkring én.”
– Citat fra Læs 20 minutter om dagen, Gads Forlag

Det kan være svært at fastholde de gode rutiner med læsetræning under lockdown, og som forælder kan man opleve at savne både gode råd og kreative veje, når man pludselig selv skal stå for hjemmeskolingen. I Chapter appen har vi samlet en lang række letlæsningsbøger og tilmed delt dem ind efter Lix-tal, så det er nemt at navigere i. Se et lille uddrag her, og ellers er det bare at gå i gang.

Hvad er LIX?

LIX er en forkortelse for læsbarhedsindeks, og er et mål for, hvor let teksten er at læse. Herunder ses en vejledende oversigt over, hvilke LIX-tal eleverne skal kunne læse på de enkelte klassetrin:

0. Klassetrin: Lix 2-5
1. klassetrin: Lix 5-10
2. klassetrin: Lix 10-15
3. klassetrin: Lix 15-20
4. klassetrin: Lix 20-25
5. klassetrin: Lix 25-30
6. klassetrin: Lix 30-35

www.frilaesning.dk

Begynderlæsning: LIX 0-5

Letlæsning: LIX 5-10

Sådan hjælper du din nybegynder i gang

Er du i tvivl om, hvordan du bedst støtter dit barns læsetræning? Her får du et par konkrete råd der øger læselysten hos de yngste læsere:

1) Før læsningen
Skab gode læseritualer for at bevare læseglæden hos den nye læser. Derfor: Giv udtryk for at du synes, det er hyggeligt at læse sammen. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor barnet er frisk og veloplagt. Sørg for at bogen ikke er for svær. Hjælp barnet med at spore sig ind på emnet og hvad bogen handler om, inden i går i gang.

2) Under læsningen
Ros barnet, både når det læser rigtig og når det forsøger sig med svære ord. Hjælp dit barn med at stave ordet ved at sammensætte bogstavernes lyde. Er ordet for svært, så giv ordet.

3) Efter læsningen
Tal om handlingen. Hvad skete der? Relater til barnets eget liv om muligt: Hvad ville du have gjort her, hvis det var dig? Kender du den følelse?

Læsetipsene her tager udgangspunkt i Gads Forlags ”Læs 20 minutter om dagen” – en bog med 6 letlæste fabler og dertilhørende forældreguide.