Sommerlydbøger

Lydbogsanbefalinger til både store og små

Chapter guider dig til sommerens bedste lydbøger til børn

Sommeren står for døren og de fleste forældre er nu i færd med at lægge sidste hånd på ferieplanlægningen. Mangler vi badevinger? Har vi nok solcreme? Hvor mange ture i Djurs Sommerland kan vi nå? Bliver der mon tid til også at slappe af?

Brug ferien på at læse OG lytte!

I en travl hverdag kan være svært at motivere sit barn til at læse, når bøgerne skal konkurrere med Netflix, Youtube og gaming. Og når ferien rammer er ambitionsniveauet derfor ofte højt. NU skal der læses igennem. Men det kan være svært at komme op på læsehesten igen – især hvis man mangler inspiration og har svært ved at finde bøger, der fanger og begejstrer børnene.

Vil man gerne skabe læseglæde hos sine børn, er det derfor afgørende, at man vælger noget der matcher deres interesser, som matcher deres sproglige og kognitive niveau og som matcher den verden de ellers navigerer i – både den fysiske og den digitale. Derfor kommer læseglæde heller ikke kun i papirform – men også på lyd.

Derfor skal dit barn lytte til lydbøger

At få læst højt skærper opmærksomheden, sætter fut i fantasien og øger børnenes ordforråd. Og sidst men ikke mindst – så er det praktisk.  Der er uendeligt mange af dem og de er lige ved hånden. De er perfekte til bagsædet af bilen, inden sengetid, på stranden, i flyet, på skødet og i skyggen.

Læs med her og få Chapters bedste tips til en skøn sommerferie med bøger i ørerne.


Giv de mindste børn små korte pauser

De allermindste børn kan sagtens få glæde af lydbøger, men forvent ikke at de kan koncentrere sig mere end 10-15 minutter af gangen. Heldigvis findes der masser af korte aldersvarende historier der lige akkurat passer med den tid det tager at drikke en brikjuice, fortære et stykke vandmelon og få fornyet solcremen på næsen.

Carl bøgerne

Historierne om elefantungen Carl og hans familie handler om hverdagens mange følelser som de tager sig ud for de mindste. Carl kan blive rasende, han kan blive jaloux, han kan kede sig og han kan være sjov. Lydbøgerne er indlæst af Nicolas Bro. Kan lyttes fra ca. 2 år.

Anker bøgerne

De små sjove fortællinger om Anker og hans far er skrevet og indlæst af Alberte Winding og handler om Anker og hans far og deres hverdag sammen. Ankers hverdag byder både på svømmehal og bagekonkurrence, men også travlhed og forældre der sover over sig. Bøgerne kan lyttes fra ca. 2 år

Lasse-Leif bøgerne

Lasse-Leif er lige blevet tre år. Han vil gerne være stor og bestemme selv, men mor vil også gerne bestemme – og det vil den frække dukke Luske Lise også! Lasse-Leif er heldigvis fuld af gode ideer og der er altid en vej – uanset om det handler om den sidste sut, væmmelige makrelmadder eller DM i æbleskiver. Kan lyttes fra ca. 3 år. Bøgerne er indlæst af Sebastian Klein.


Find roen efter en lang dag på farten

Både små og store børn kan have svært ved at finde ind i søvnen efter en lang dag fyldt med nye oplevelser og indtryk. Mindfulness og meditation for børn er de seneste år blevet virkelig populært, og det har også gjort sit indtog blandt lydbøgerne. Her får du tre gode bud på lydfortællinger der indbyder til ro og afslapning:

Kim Kanin på drømmerejse. Mindfulness for børn

Søde naturfortællinger, der hjælper med at skabe ro. De fire fortællinger giver et varmt og nærværende bud på, hvordan hele familien kan lære at regulere og acceptere de følelser, der følger med dagens mange indtryk. Der er fire fortællinger og hver enkelt sluttes af med en række spørgsmål der sætter fortællingen i perspektiv til barnets egne følelser og oplevelser. Lydbogen er indlæst af forfatterne selv og med skøn blid musik af Mikkel Nordsø. Velegnet fra 4 år.

Guidede meditationer for børn. #2 Godnat til din krop

Tag børnene på 5-8 år med på en rolig sanserejse med guidet meditation og afspænding. Denne her er målrettet den gode søvn, men der er flere i serien – og de er alle gode at lytte til, når børnene har brug for en pause i en travl hverdag. Forfatteren Trine Arnsberg er terapeut og mindfulnessinstruktør.

Kaninen der så gerne ville sove

Man troede knap nok hypen da børnebogen om Kalle Kanin der ikke kunne sove ramte børneværelserne verden over. Men den skulle være god nok. Søvnhjælpsbogen er skrevet af den svenske adfærdsforsker, coach og forfatter Carl-Johan Forssén Ehrlin – og gør brug af en særlig teknik, hvor sproget i sig selv er beroligende. Siden er søvnfortællinger om Elefantungen Ellen og Traktoren Alex kommet til. Velegnet fra ca. 3 år.


Slip magien løs. De bedste nye fantasyhistorier

Store som små – de fleste børn elsker mystiske væsner, magi og trolddom. Her kommer tre nye fantasyserier på lyd, så I kan kickstarte ferien med en tur til fremmede planeter og gådefulde eventyrverdner.

Stjernevenner

Stjernevenner er magi til de mindre børn og handler om 4 piger der udover at være bedste veninder, også hver især har en dyreven og forskellige magiske evner. F.eks. kan stjernedyrene fornemme, når der er mørk magi på spil. Kan lyttes fra 6 år.

Duftapoteket

Fantasyserie i 5 bind til de 8-12-årige, der er mere til magi og mystik end til store slag med riddere og drager. Det hele tager sin begyndelse, da tre børn besøger en gammel mørk villa, hvor de i et skjult rum finder et hav af flasker med farverige, mystiske dufte. Men i flaskerne bobler ikke bare dejlige overraskelser. De er også fulde af farer. Hvis de blandes på den rigtige måde, kan de ændre på virkeligheden.

Xeno

En aften finder drengen Albert et rumskib med en dreng i – et rumvæsen ved navn Xeno. De to drenge bliver gode venner og sammen må de på en farlig mission. De skal bekæmpe de onde cyborgs der truer med at overtage planeten. Serien er på 3 korte bind og kan lyttes alle tre på en eftermiddag.


Giv dine børn noget at grine af. Sjove lydbøger for hele familien

Ternet Ninja 1-2

Anders Matthesens to bestsellere om drengen Aske og den hævntørstige ninja er absolut lyttepligt, når det kommer til sjove lydbøger. Over 900.000 danskere så den første film i biografen i 2019, og mens vi venter på at Ternet Ninja 2 rammer biograferne landet over 19. august, så skynd jer at tjekke op på universet henover sommeren, og gerne på lydbog. Begge bøger er nemlig indlæst af forfatteren selv og kan lyttes fra ca. 8-99 år.

Den sygeste løgnehistorie

Dårlige undskyldninger er der nok af – eller er der? Hvad med når far lover at hente mælk i kiosken, og så kommer hjem UDEN, men til gengæld har oplevet temmelig mange vilde ting undervejs? Nogle af dem måske også liiidt for vilde til at være helt sande? En sjov og fantasifuld fortælling der kan lyttes fra ca. 10 år.

Hallo! hvem slukkede lyset?

Fire komplet gakkede og helt vidunderligt sjove dyrefabler fra Anders Morgenthaler. Her kan du bl.a. høre om at sluge girafhoveder, om stressede fluer, næsehornsbiller der vil læse i fred og meget mere absurd komik fra dyreriget. Kan lyttes fra ca. 5 år.