Månedens tema

Læs om Chapter Kids' månedlige tema og tidligere temaer med anbefalinger fra vores børnebogsansvarlige, Amanda.

Månedens tema: Fantasy

Mange kender Kenneth Bøgh Andersen som forfatteren bag superheltefortællingerne om Antboy og ikke mindst den episke fantasyserie Den Store Djævlekrig, men udover at være en af de største fantasyforfattere herhjemme er Kenneth Bøgh Andersen også en mesterlig historiefortæller. Nu har han så sat sig for at genskrive den klassiske Frankenstein myte – og dermed gjort både sprog og stil tilgængelig for et nutidigt publikum helt ned til 13+. Nysgerrig på hvordan han har grebet det an? Hør ham fortælle her:

Flere enkeltstående fortællinger af Kenneth Bøgh Andersen? Prøv Drømmeslot, Lysets hjerte eller Tempus Fugit.


Q&A med Jeanette Varberg

Jeanette Varberg er aktuel med børnebogen Swarta – om jernalderdrengen Swarta, der er udstødt af sit folk, fordi han er førfødt og kan tale med ånderne.

Nysgerrig? Find vores Q&A med Jeanette her.


Eventyrlige fortællinger til alle aldre

Fantasygenren er fyldt med bøger, og der er noget for enhver smag og aldersgruppe. Her har vi samlet nogle af de bedste fantasybøger og -serier til forskellige målgrupper – og du kan finde mange flere i app’en under listerne af samme navne.

Eventyr og magi 5+
Højtlæsning og selvlæsning 7+
Til de ældste børn
Young Adult

Tema: Skolestart

I august får de fleste af skolerne landet over en helt masse nye børn. Små 0-klasses spirer der nu ikke længere er børnehavebørn, men skolebørn. Med tunge tasker på ryggen og fyldte penalhuse skal de afsted og danne nye venskaber og fællesskaber. Det er en stor ting at starte i skole, og man kan føle sig både spændt, nervøs, bange, euforisk og alt derimellem. Nogle børn kan ikke vente med at kaste sig over læsning og bogstaver, og andre vil hellere bare lege.

Gode råd til skolestart

Karen Vad Bruun er forfatter til bogen Karen begynder IKKE i skole – en højtlæsningsbog om børneliv og skoleparathed og om at være den, der bliver tilbage, når de andre flytter sig. Karen er selv mor til to døtre og giver her sine tre bedste råd til en god og tryg skolestart.

Forfatterfoto: Line Maria Lång

1) Ryd kalenderen!

Det kan være en heftig oplevelse at starte i skole, både for barnet og dets voksne. Alt er nyt, og mange børn er på ret hårdt arbejde.

Derfor vil jeg klart anbefale, at man ikke har en million planer eller fritidsaktiviteter, når skoledagen er slut.

Hvis man er en af de heldige, der har muligheden for at  give barnet lidt kortere dage, er det også en god vej til at begynde med (hvis ungen altså er til at få med hjem).

2) Afstem forventningerne

Min ældste datter troede, at man blev lagt i lænker, hvis man ikke kunne sine lektier.

Det var nok en misforstået vits, der havde sat sig fast, men mange børn har faktisk ikke et helt klart billede af, hvad det egentlig vil sige at gå i skole. Mange tror f.eks., at de skal kunne læse og skrive, inden de begynder i skole.

Tag en snak om forventningerne – der er også elever, der bliver skuffede over ikke at lære en masse ting lige i starten, hvor der især er fokus på det sociale og på det at lære at gå i skole. 

3) Legeaftaler

Når I nu alligevel har aflyst fodboldtræningen og fællesspisningen og kortklubben, så er det selvfølgelig en god idé at hjælpe barnet med at lære sin klassekammerater at kende også uden for skolen.

Øv jer på navnene på klassebilledet derhjemme og aftal legeaftaler med så mange som muligt. Men hold dem korte og evt. med begges forældre i starten. 

Karen Vad Bruun har arbejdet med bøger, siden hun var 15 år gammel, og har været både agent, oversætter og forlægger.  I 2013 startede hun Forlaget Corto sammen med Benni Bødker, som hun også er gift med. Sammen har de to døtre. Karen debuterede som børnebogsforfatter med serien Stjernestøv, og har siden udgivet en række bøger, bl.a.  serien Roomies og nu også bogen Karen begynder IKKE i skole.

Du finder masser af bøger om skolestart i appen under Børn / Klar parat skolestart.

Tema: Letlæsning

Skoler og læsekampagner opfordrer til, at børn hver dag læser i 20 minutter. Det gør de netop, fordi det er vigtigt, at læsning bliver en integreret del af børns hverdag. Læsning er blandt andet vigtig, fordi den skærper koncentrationsevnen og indlæringen, og så styrker læsning faktisk også empatien for andre mennesker og verden omkring én.

– Citat fra “Læs 20 minutter om dagen”, Gads Forlag

Det kan være svært at fastholde de gode rutiner med læsetræning under lockdown, og som forælder kan man opleve at savne både gode råd og kreative veje, når man pludselig selv skal stå for hjemmeskolingen. I Chapter app’en har vi samlet en lang række letlæsningsbøger og tilmed delt dem ind efter Lix-tal, så det er nemt at navigere i. Se et lille uddrag her, og ellers er det bare at gå i gang.

Hvad er LIX?

LIX er en forkortelse for læsbarhedsindeks, og er et mål for, hvor let teksten er at læse. Herunder ses en vejledende oversigt over, hvilke lix-tal eleverne skal kunne læse på de enkelte klassetrin:

0. Klassetrin: Lix 2-5
1. klassetrin: Lix 5-10
2. klassetrin: Lix 10-15
3. klassetrin: Lix 15-20
4. klassetrin: Lix 20-25
5. klassetrin: Lix 25-30
6. klassetrin: Lix 30-35

www.frilaesning.dk

Begynderlæsning: Lix 0-5

Letlæsning: Lix 5-10

Sådan hjælper du din nybegynder i gang

Er du i tvivl om, hvordan du bedst støtter dit barns læsetræning? Her får du et par konkrete råd der øger læselysten hos de yngste læsere:

1) Før læsningen
Skab gode læseritualer for at bevare læseglæden hos den nye læser. Derfor: Giv udtryk for at du synes, det er hyggeligt at læse sammen. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor barnet er frisk og veloplagt. Sørg for at bogen ikke er for svær. Hjælp barnet med at spore sig ind på emnet og hvad bogen handler om, inden i går i gang.

2) Under læsningen
Ros barnet, både når det læser rigtig og når det forsøger sig med svære ord. Hjælp dit barn med at stave ordet ved at sammensætte bogstavernes lyde. Er ordet for svært, så giv ordet.

3) Efter læsningen
Tal om handlingen. Hvad skete der? Relater til barnets eget liv om muligt: Hvad ville du have gjort her, hvis det var dig? Kender du den følelse?

Læsetipsene her tager udgangspunkt i Gads Forlags ”Læs 20 minutter om dagen” – en bog med 6 letlæste fabler og dertilhørende forældreguide.

Tema: Førstehjælp til små NEJ-hatte

Færdiggør selv dit barns sætning: Jeg vil ikke….

Jeg har selv to børn derhjemme på 3 og 7 og der er MANGE ting de ikke vil i løbet af en ganske almindelig dag. Og SUK hvad gør man så, når barnet ikke vil spise, sove, have tøj på, i bad, i børnehave eller noget helt sjette?

Heldigvis findes der masser af indsigt i børnebøgernes verden, hvor du sammen med dit barn kan få hjælp til at overkomme alt fra suttestop, broccoli og hårvask. Månedens tema i juni handler derfor om at hjælpe vores børn på vej. Jeg har samlet en stak i app’en under Børn / Nudging i børnefamilien.

Til forældrene vil jeg anbefale at læse Annemette Staals fagbog Valdemar elsker Broccoli – som mere konkret handler om ’nudging’ i hverdagen: hvordan hele familien med små adfærdsændringer kan komme igennem dagen uden konflikter. Både børnene og os selv. God læselyst!

Kom godt igennem sommerferien med børn

Foto: Line Thorø Østerby

Forestil dig dig selv placeret i en blød havestol med en iskold drink i hånden og den sagte susen fra havet kun et stenkast fra det luksussommerhus, du har lejet. Smid så lige en 3-årig og en 7-årig i puljen, og du kan sige goddag til badedyr, Sun Lollys, stangtennis, UV-dragter, sand i sengen og ikke mindst skrig og skrål.

Faktum er, at mange bliver ramt på humøret når rutinerne ryger – og når forventningerne måske ikke helt harmonerer med virkeligheden. Det gælder for både børn og voksne. Og her er det så, at Annemette Staals bog Valdemar elsker brocooli –  nudging i hverdagen  kommer ind i billedet. For hvordan kan vi bevare de gode hverdagsvaner og hjælpe vores børn til en rar og afslappende sommerferie? Som Annemette selv skriver på sin hjemmeside:

”Vi kan bruge hverdagsnudging på mange af de områder, der er kilde til hverdagsudfordringer og konflikter i privatlivet: Oprydning, vasketøj, morgensurhed, teenagere der blokerer badeværelset, kræsenhed og sexliv. Når du har læst bogen, vil du både være meget klogere på menneskets psykologi – hvorfor vi gør, som vi gør (eller ikke gør….) – og have konkrete hverdagsnudges til at løse hverdagsudfordringerne.”

Om Annemette Staal

Annemette Staal er adfærdspsykolog og forfatter. På Facebook og Instagram kan du dagligt følge hendes nudging tips til hverdagen med mand og børn, ligesom du kan læse hendes brevkassesvar i magasinet Børn & Fritid.

Sommertip #1: Hjælp dine børn til en god sommerferie

Tema: De svære følelser

Små børn har brug for hjælp til at regulere deres følelser. Det er ikke let, når man som 3-årig ikke vil dele sit legetøj med kammeraterne, eller når man som 6- årig er genert og ikke tør spørge de andre om man må være med. Eller når man som lille bliver så rasende, at man smider med tingene – også selvom mor siger at man skal være en stor dreng.

Vi har samlet en række billedbøger her, der kan hjælpe barnet til at forstå sig selv og spejle sig i de hverdagssituationer og følelser som bøgerne italesætter. Bøgerne er tænkt til højtlæsning og samtale med en voksen. Find resten af listen inde i app’en under BØRN.

Inde i app’en kan du også finde læselister med mere specifikke følelsestematikker – til de lidt ældre børn der gerne vil læse bøger om ensomhed, skilsmisse, mobning, kærlighed etc.

Tema: Faktabøger

De fleste børn elsker faktabøger. Og heldigvis findes der er hav af dem i det danske bogland. Særligt målgruppen 6-10 år er velrepræsenteret og emnerne er så godt som utallige. Her får du et lille udpluk fra vores tre faktabogslister i app’en – med 3 uundgåelige temaer til alle nysgerrige og videbegærlige børn.

FAKTABØGER / HISTORIE:

FAKTABØGER / DYR:

FAKTABØGER / IDOLER:

Vil du gerne have flere gode læsetips?

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Amanda Egebo
Redaktør for Chapters børneunivers
Mor til Bertil på 3 og Wilfred på 7 år