Børnebøger
Find inspiration lige her

Månedens tema

Hver måned præsenterer Chapter Kids månedens tema. Her anbefaler Chapters børnebogsansvarlige, Amanda, bøger under temaer som for eksempel letlæsning og faktabøger. På siden her kan du se månedens tema og tidligere temaer – og alle anbefalingerne kan selvfølgelig læses og lyttes til i Chapter-app’en.

Tema: Skolestart

I den kommende uge vil de fleste af skolerne landet over få en helt masse nye børn. Små 0-klasses spirer der nu ikke længere er børnehavebørn, men skolebørn. Med tunge tasker på ryggen og fyldte penalhuse. Sommeren over skal de lære hinanden at kende i SFO’en, og allervigtigst skal de danne nye venskaber og fællesskaber, inden skolen for alvor går i gang efter ferien. Det er en stor ting at starte i skole, og man kan føle sig både spændt, nervøs, bange, euforisk og alt derimellem. Nogle børn kan ikke vente med at kaste sig over læsning og bogstaver, og andre vil hellere bare lege.

Du finder masser af bøger om skolestart i appen under Børn / Klar parat skolestart.

Tema: De svære følelser

Små børn har brug for hjælp til at regulere deres følelser. Det er ikke let, når man som 3-årig ikke vil dele sit legetøj med kammeraterne, eller når man som 6- årig er genert og ikke tør spørge de andre om man må være med. Eller når man som lille bliver så rasende, at man smider med tingene – også selvom mor siger at man skal være en stor dreng.

Vi har samlet en række billedbøger her, der kan hjælpe barnet til at forstå sig selv og spejle sig i de hverdagssituationer og følelser som bøgerne italesætter. Bøgerne er tænkt til højtlæsning og samtale med en voksen. Find resten af listen inde i app’en under BØRN.

Inde i app’en kan du også finde læselister med mere specifikke følelsestematikker – til de lidt ældre børn der gerne vil læse bøger om ensomhed, skilsmisse, mobning, kærlighed etc.

Tema: Faktabøger

De fleste børn elsker faktabøger. Og heldigvis findes der er hav af dem i det danske bogland. Særligt målgruppen 6-10 år er velrepræsenteret og emnerne er så godt som utallige. Her får du et lille udpluk fra vores tre faktabogslister i app’en – med 3 uundgåelige temaer til alle nysgerrige og videbegærlige børn.

FAKTABØGER / HISTORIE:

FAKTABØGER / DYR:

FAKTABØGER / IDOLER:

Tema: Letlæsning

Skoler og læsekampagner opfordrer til, at børn hver dag læser i 20 minutter. Det gør de netop, fordi det er vigtigt, at læsning bliver en integreret del af børns hverdag. Læsning er blandt andet vigtig, fordi den skærper koncentrationsevnen og indlæringen, og så styrker læsning faktisk også empatien for andre mennesker og verden omkring én.

– Citat fra “Læs 20 minutter om dagen”, Gads Forlag

Det kan være svært at fastholde de gode rutiner med læsetræning under lockdown, og som forælder kan man opleve at savne både gode råd og kreative veje, når man pludselig selv skal stå for hjemmeskolingen. I Chapter app’en har vi samlet en lang række letlæsningsbøger og tilmed delt dem ind efter Lix-tal, så det er nemt at navigere i. Se et lille uddrag her, og ellers er det bare at gå i gang.

Begynderlæsning
Lix 0-5

Hvad er LIX?

LIX er en forkortelse for læsbarhedsindeks, og er et mål for, hvor let teksten er at læse. Herunder ses en vejledende oversigt over, hvilke lix-tal eleverne skal kunne læse på de enkelte klassetrin:

0. Klassetrin: Lix 2-5
1. klassetrin: Lix 5-10
2. klassetrin: Lix 10-15
3. klassetrin: Lix 15-20
4. klassetrin: Lix 20-25
5. klassetrin: Lix 25-30
6. klassetrin: Lix 30-35

www.frilaesning.dk

Sådan hjælper du din nybegynder i gang

Er du i tvivl om, hvordan du bedst støtter dit barns læsetræning? Her får du et par konkrete råd der øger læselysten hos de yngste læsere:

1) Før læsningen
Skab gode læseritualer for at bevare læseglæden hos den nye læser. Derfor: Giv udtryk for at du synes, det er hyggeligt at læse sammen. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor barnet er frisk og veloplagt. Sørg for at bogen ikke er for svær. Hjælp barnet med at spore sig ind på emnet og hvad bogen handler om, inden i går i gang.

2) Under læsningen
Ros barnet, både når det læser rigtig og når det forsøger sig med svære ord. Hjælp dit barn med at stave ordet ved at sammensætte bogstavernes lyde. Er ordet for svært, så giv ordet.

3) Efter læsningen
Tal om handlingen. Hvad skete der? Relater til barnets eget liv om muligt: Hvad ville du have gjort her, hvis det var dig? Kender du den følelse?
 
Læsetipsene her tager udgangspunkt i Gads Forlags ”Læs 20 minutter om dagen” – en bog med 6 letlæste fabler og dertilhørende forældreguide.

Vil du gerne have flere gode læsetips?

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Amanda Egebo
Redaktør for Chapters børneunivers
Mor til Bertil på 3 og Wilfred på 7 år