Forfatterfokus

Læs portrætter af forfatterne bag nogle af de bedste børne-og-ungdomsbøger og find din næste yndlingsforfatter

Sebastian Klein

Du finder ikke en bedre dyreformidler end Sebastian Klein. Uanset om der er giftige klapperslanger, søde pandaer eller fortidsdyr på menuen, så er du garanteret begejstring og uforfalsket nysgerrighed. Han serverer dyrefakta og vild viden om dyr til børn i alle aldre, og du kan både quizze, lytte til små dyrefaktabøger eller læse selv – f.eks. med hans serie ”Læs med Sebastian Klein”.

Sebastian Klein har siden 1995 lavet tv-programmer og radio primært til børn om verdens dyr. En af hans første TV-succeser var i dyreprogrammet Naturpatruljen, hvor han spillede Dr. Pjuskebusk. Siden hen har han produceret et hav af dyreprogrammer og skrevet dyrebøger for børn.  Sebastian Klein er desuden uddannet ornitolog og så er han medlem af det Dyreetiske Råd, der arbejder for at lære befolkningen om danske dyrs forhold – både de dyr der lever i fangenskab og de vilde dyr.

Find alle Kleins bøger i vores app under Børn / Sebastian Klein.

Kim Fupz Aakeson

Kim Fupz Aakeson er en af de bedste danske børnebogsforfattere. Punktum.

Hans mange vidunderlige bøger spænder fra det mest gakkede til det mest mørke og alvorlige. Han skriver om ensomhed, døden, skilsmisse og mobning – og han skriver om fødselsdage, kærlighed, cirkus og lagkage. Altid med kant og med glimt i øjet, og altid med den eftertænksomhed der gør, at også den voksne må trække på smilebåndet eller tage sig til hjertet.

Kim Fupz Aakeson debuterede i 1984 med børnebogen Hvem vover at vække guderne og siden er det blevet til et hav af både billedbøger, børnebøger, ungdomsbøger og bøger for voksne. Han har modtaget et væld af priser og anerkendelser for sit forfatterskab, heriblandt Kulturministeriets børne- og ungdomslitteraturpris, Skriverprisen, Orlaprisen og Gyldendals store børnebogspris. Mest kendt er han nok for bøgerne om drengen Vitello, der bor alene med sin mor ved Ringvejen. Bøgerne blev også til en film i 2018, som Kim Fupz Aakeson selv var manuskriptforfatter på også. Men måske du også kender Sallies historier eller bøgerne om Lili?

Find alle Fupz’ bøger i vores app under Børn / Kim Fupz Aakeson. God fornøjelse.

Jakob Martin Strid

Jakob Martin Strid er autodidakt tegner, forfatter og illustrator. Hans satiriske streg i Politiken fra 2000-2001 satte for alvor skub i karrieren og siden har han tegnet og fortalt særligt for børn med bøger som Mustafas kiosk, bøgerne om Mimbo Jimbo, Flyvebogen, I form med Tapiren og ikke mindst Den utrolige historie om den kæmpestore pære der også blev filmatiseret i 2017.

Strids fortællinger og tegninger er dybt originale og uden sammenligning på dansk jord. Det er bøger med en skarp og til tider anarkistisk tone, der er absurditeter, vanvittige indfald, smuk poesi, smæk på farverne, gakket humor og alt derimellem. En sand fornøjelse for både sjæl og øje.

Find bøgerne af Jakob Martin Strid i app’en under Børn / Jakob Martin Strid.

Sandra Schwartz

Sandra Schwartz debuterede som forfatter i 2012 og har siden skrevet et væld af bøger til børn og unge – alt lige fra begynderlæsning til Young Adult. Sandra er optaget af den gode historie og hendes bøger kombinerer på fineste vis den hverdag som børn og unge er i, med alt det fantastiske de går og drømmer om – både alt det gode og det mindre gode. Lige nu er Sandra aktuel med flere bøger – den letlæste fiktionsserie Vild med dyr, der kombinerer fakta med spændende historier, OG den realistiske Graphic Novel-serie Friends i fjerde. Begge serier ligger med et lix på 11-12.

Kender I ikke til Sandras øvrige bøger endnu, så vil særligt tween-pigerne også være vilde med serien Mission kys eller serien Et strejf af magi. Og til de børn der elsker gys og uhygge, så er serien Zombiehunden et sikkert hit.

Du finder en lang række af Sandras bøger i app’en under Børn / Sandra Schwartz.

Dennis Jürgensen

Som barn slugte jeg alt med Dennis Jürgensen og gyste og grinte over Bøvsedragernes hemmelighed og Kærlighed ved første hik. Som tweenager lå jeg søvnløs over Relief og Kadavermarch og som voksen var Triel-krimierne effektive og hårrejsende!

Jürgensen har siden 1981 skrevet over 60 bøger – de fleste af dem indenfor gys- og horrorgenren og de fleste af dem til børn og unge. Jeg har samlet de af Jürgensens bøger der tåler dagens lys her på børnekanalen – og du kan finde hele listen under Børn / Dennis Jürgensen.


Disclaimer: Læs ikke disse bøger med din 5-årige derhjemme! Bør nydes i små bidder og med en ( 8+) der kan tåle mosten.

Josefine Ottesen

Josefine Ottesen debuterede som forfatter i 1983 og har siden udgivet over 100 børne- og ungdomsbøger. Hun har skrevet til alle aldersgrupper, så der er både højtlæsning, letlæsning og store romaner at kaste sig over.

Kender du f.eks. Roselil og hedes venner, som er skønne eventyr for de mindre børn med blomsterfeer, alfer og fæle stentrolde? Eller hvad med den anmelderroste sci-fi-trilogi Det døde land?

Uanset om du kaster dig over eventyrene, dystopierne eller de historiske romaner, vil du være stærkt underholdt og ikke mindst blive klogere på, hvad det vil sige at være menneske og barn.

Vi har samlet alle Josefines e- og lydbøger i app’en under Børn / Josefine Ottesen.

Q&A med Jeanette Varberg om Swarta

Forfatterportræt: Juan de Dios

Hvordan fik du ideen til Swarta?

Ideen dukkede op, da jeg arbejdede på Moesgaard Museum, hvor alle de ofrede våben fra Illerup Ådal ved Skanderborg er udstillet. Enkelte af krigerne havde skrevet deres navne på deres våben med runer. Der stod Nithijo, Laguthewa og Swarta. Så groede en historie frem om et episk slag i jernalderen.

Hvorfor blev historien til en børnebog?

Lige siden jeg som niårig for alvor knækkede koden til at læse bøger, var jeg nærmest ustoppelig. Det var især historien, som optog mig, og min vej ind i den verden, jeg nu arbejder med, gik gennem gode fiktionsbøger om ”gamle dage”. Jeg er begejstret for fortiden og brænder for at fortælle om den.

Derudover er børn også er verdens bedste læsere, de er nysgerrig og videbegærlige, og så kan de være supernørder på lige præcis det, der optager dem. Derfor har jeg altid gerne ville skrive en bog til alle de dejlige nørder og give lidt af min begejstring for bøger og historie tilbage til dem. For mig slutter det en ring, der begyndte, da jeg var ni og opdagede bøgernes fantastiske univers.

Du har skrevet bogen i fantasygenren. Hvorfor?

Jeg har altid læst fantasy og gør det stadig. Jeg læste som barn alle Dragonlance-bøgerne, og de står stadig på hylden herhjemme. I de senere år har jeg læst George Martins ’Game of Thrones’, og han bruger i høj grad historiske kilder i sit arbejde. Det samme gjorde Tolkien: hvem ved egentlig, at Gandalf var navnet på en dværg i Snorres Edda forfattet på Island i 1200-tallet? Så alle gode fantasybøger låner fra historien, men min fantasy læner sig meget tættere op ad den viden, vi har om jernalderen – tilsat magi og følelser selvfølgelig.

Er de historiske detaljer så tro mod den virkelige Danmarkshistorie?

Jeg er uddannet arkæolog, og derfor researcher jeg altid meget. Det er en kæmpe udfordring at have så meget viden, som jeg har, når man skal skrive om en tidsperiode, så derfor skal ALT tjekkes i forhold til den viden, vi har om tiden. For eksempel havde jeg i første kapitel beskrevet en stor granskov i Jylland, men fandt i sidste øjeblik ud af, at vi først indførte grantræer som plantagetræer i 1800-tallet. Heldigvis nåede jeg at få det rettet til en egeskov. Ikke mange havde opdaget fejlen, men jeg ville have været virkelig pinlig berørt!

Hvad håber du, at børn får ud af at læse bogen?

Jeg håber, de får en god oplevelse og lever sig ind i Swartas verden. Jeg håber også, at de får lyst til at rejse ud i landet og besøge de steder og museer der er nævnt bogen. Vi har en lille ordforklaring bag i bogen, som også henviser til museer.

Og til de børn der allerede er i gang med læsningen? Kommer vi til at høre mere til Swarta?

JA! Jeg har hele tiden tænkt det som en trilogi, og jeg er allerede begyndt at skrive fortsættelsen, hvor vi skal til Rom og smides for de vilde dyr i Colosseum. På Swartas tid var det ligesom et topmoderne teater på størrelse med nutidens fodboldstadiums.

Om forfatteren:

Jeanette Varberg er museumsinspektør på Nationalmuseet og var før det museumsinspektør på Moesgaard Museum. Hun er ofte i medierne med sine skarpe, historiske vinkler på nutidens store udfordringer som klimaændringer, konflikt og migration. Som forfatter er hun særligt kendt for Den fjerde Rytter – 10.000 års epidemihistorie samt podcasten Viking – om de vikinger, der kom til at sætte deres spor i hele datidens Europa.