Chapter Kids

Find inspiration til jeres næste læse-, lytte- og højtlæsningsstunder med børnene her på siden.

Tema: Skolestart

I den kommende uge vil de fleste af skolerne landet over få en helt masse nye børn. Små 0-klasses spirer der nu ikke længere er børnehavebørn, men skolebørn. Med tunge tasker på ryggen og fyldte penalhuse. Sommeren over skal de lære hinanden at kende i SFO’en, og allervigtigst skal de danne nye venskaber og fællesskaber, inden skolen for alvor går i gang efter ferien. Det er en stor ting at starte i skole, og man kan føle sig både spændt, nervøs, bange, euforisk og alt derimellem. Nogle børn kan ikke vente med at kaste sig over læsning og bogstaver, og andre vil hellere bare lege.

Gode råd til skolestart

Karen Vad Bruun er forfatter til bogen Karen begynder IKKE i skole – en højtlæsningsbog om børneliv og skoleparathed og om at være den, der bliver tilbage, når de andre flytter sig. Karen er selv mor til to døtre og giver her sine tre bedste råd til en god og tryg skolestart.

Forfatterfoto: Line Maria Lång

1) Ryd kalenderen!

Det kan være en heftig oplevelse at starte i skole, både for barnet og dets voksne. Alt er nyt, og mange børn er på ret hårdt arbejde.

Derfor vil jeg klart anbefale, at man ikke har en million planer eller fritidsaktiviteter, når skoledagen er slut.

Hvis man er en af de heldige, der har muligheden for at  give barnet lidt kortere dage, er det også en god vej til at begynde med (hvis ungen altså er til at få med hjem).

2) Afstem forventningerne

Min ældste datter troede, at man blev lagt i lænker, hvis man ikke kunne sine lektier.

Det var nok en misforstået vits, der havde sat sig fast, men mange børn har faktisk ikke et helt klart billede af, hvad det egentlig vil sige at gå i skole. Mange tror f.eks., at de skal kunne læse og skrive, inden de begynder i skole.

Tag en snak om forventningerne – der er også elever, der bliver skuffede over ikke at lære en masse ting lige i starten, hvor der især er fokus på det sociale og på det at lære at gå i skole. 

3) Legeaftaler

Når I nu alligevel har aflyst fodboldtræningen og fællesspisningen og kortklubben, så er det selvfølgelig en god idé at hjælpe barnet med at lære sin klassekammerater at kende også uden for skolen.

Øv jer på navnene på klassebilledet derhjemme og aftal legeaftaler med så mange som muligt. Men hold dem korte og evt. med begges forældre i starten. 

Karen Vad Bruun har arbejdet med bøger, siden hun var 15 år gammel, og har været både agent, oversætter og forlægger.  I 2013 startede hun Forlaget Corto sammen med Benni Bødker, som hun også er gift med. Sammen har de to døtre. Karen debuterede som børnebogsforfatter med serien Stjernestøv, og har siden udgivet en række bøger, bl.a.  serien Roomies og nu også bogen Karen begynder IKKE i skole.

Du finder masser af bøger om skolestart i appen under Børn / Klar parat skolestart.

Tema: Letlæsning

Skoler og læsekampagner opfordrer til, at børn hver dag læser i 20 minutter. Det gør de netop, fordi det er vigtigt, at læsning bliver en integreret del af børns hverdag. Læsning er blandt andet vigtig, fordi den skærper koncentrationsevnen og indlæringen, og så styrker læsning faktisk også empatien for andre mennesker og verden omkring én.

– Citat fra “Læs 20 minutter om dagen”, Gads Forlag

Det kan være svært at fastholde de gode rutiner med læsetræning under lockdown, og som forælder kan man opleve at savne både gode råd og kreative veje, når man pludselig selv skal stå for hjemmeskolingen. I Chapter app’en har vi samlet en lang række letlæsningsbøger og tilmed delt dem ind efter Lix-tal, så det er nemt at navigere i. Se et lille uddrag her, og ellers er det bare at gå i gang.

Hvad er LIX?

LIX er en forkortelse for læsbarhedsindeks, og er et mål for, hvor let teksten er at læse. Herunder ses en vejledende oversigt over, hvilke lix-tal eleverne skal kunne læse på de enkelte klassetrin:

0. Klassetrin: Lix 2-5
1. klassetrin: Lix 5-10
2. klassetrin: Lix 10-15
3. klassetrin: Lix 15-20
4. klassetrin: Lix 20-25
5. klassetrin: Lix 25-30
6. klassetrin: Lix 30-35

www.frilaesning.dk

Begynderlæsning: Lix 0-5

Letlæsning: Lix 5-10

Sådan hjælper du din nybegynder i gang

Er du i tvivl om, hvordan du bedst støtter dit barns læsetræning? Her får du et par konkrete råd der øger læselysten hos de yngste læsere:

1) Før læsningen
Skab gode læseritualer for at bevare læseglæden hos den nye læser. Derfor: Giv udtryk for at du synes, det er hyggeligt at læse sammen. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor barnet er frisk og veloplagt. Sørg for at bogen ikke er for svær. Hjælp barnet med at spore sig ind på emnet og hvad bogen handler om, inden i går i gang.

2) Under læsningen
Ros barnet, både når det læser rigtig og når det forsøger sig med svære ord. Hjælp dit barn med at stave ordet ved at sammensætte bogstavernes lyde. Er ordet for svært, så giv ordet.

3) Efter læsningen
Tal om handlingen. Hvad skete der? Relater til barnets eget liv om muligt: Hvad ville du have gjort her, hvis det var dig? Kender du den følelse?

Læsetipsene her tager udgangspunkt i Gads Forlags ”Læs 20 minutter om dagen” – en bog med 6 letlæste fabler og dertilhørende forældreguide.

Chapter guider dig til sommerens bedste lydbøger til børn

Sommeren står for døren og de fleste forældre er nu i færd med at lægge sidste hånd på ferieplanlægningen. Mangler vi badevinger? Har vi nok solcreme? Hvor mange ture i Djurs Sommerland kan vi nå? Bliver der mon tid til også at slappe af?

Brug ferien på at læse OG lytte!

I en travl hverdag kan være svært at motivere sit barn til at læse, når bøgerne skal konkurrere med Netflix, Youtube og gaming. Og når ferien rammer er ambitionsniveauet derfor ofte højt. NU skal der læses igennem. Men det kan være svært at komme op på læsehesten igen – især hvis man mangler inspiration og har svært ved at finde bøger, der fanger og begejstrer børnene.

Vil man gerne skabe læseglæde hos sine børn, er det derfor afgørende, at man vælger noget der matcher deres interesser, som matcher deres sproglige og kognitive niveau og som matcher den verden de ellers navigerer i – både den fysiske og den digitale. Derfor kommer læseglæde heller ikke kun i papirform – men også på lyd.

Derfor skal dit barn lytte til lydbøger

At få læst højt skærper opmærksomheden, sætter fut i fantasien og øger børnenes ordforråd. Og sidst men ikke mindst – så er det praktisk.  Der er uendeligt mange af dem og de er lige ved hånden. De er perfekte til bagsædet af bilen, inden sengetid, på stranden, i flyet, på skødet og i skyggen.

Læs med her og få Chapters bedste tips til en skøn sommerferie med bøger i ørerne.

Boghylden

Hvad skal du læse med dit barn?

Amanda fra Chapter anbefaler en personlig favorit til de 5-6 årige. Hør om Bettinas Badekar af Flemming Quist Møller med musik af blandt andre Bisse og Raske Penge.

Chapters børnebogsansvarlige, Amanda, introducerer Boghylden og anbefaler Kim Fupz Aakesons Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre med illustrationer af Signe Kjær.

Forfatterfokus

Læs portrætter af forfatterne bag nogle af de bedste børne- og ungdomsbøger og find din næste yndlingsforfatter.

Ugens børneserie

Kirsten Ahlburg: Max 2-serie

Kom godt i gang med læsetræningen! Lydret serie til den absolutte begynderlæsning af Kirsten Ahlburg. Max 2 serien består af lette bøger med tekster, hvor ordene højst indeholder 2 bogstaver. Ideel til den allerførste læsning.

Vil du gerne have flere gode læsetips?

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Amanda Egebo
Redaktør for Chapters børneunivers
Mor til Bertil på 3 og Wilfred på 7 år

Bøger til børn i alle aldre

Hos Chapter har vi bøger til børn i alle aldre. Til de helt små børn er det ofte bøger med dyr, eventyr eller rim og remser, der er populære. Til de lidt ældre børn kan du finde inspiration blandt alt fra eventyrhistorier, sjove og humoristiske hverdagsfortællinger, fantasy, faktabøger og meget mere. Det er kun fantasien der sætter grænser, så uanset dit barns alder eller interesse, så har vi helt sikkert en spændende fortælling der passer!

Du kan også søge i vores arkiv

– efter din yndlingsforfatter, indlæser eller bogtitel

Klassiske og nye fortællinger for børn

Bøger til børn byder på både nye og klassiske fortællinger.

De helt klassiske børnebøger og -fortællinger har blandt andet kendte fortællinger fra H.C. Andersen om Kejserens nye klæder og Den grimme ælling. Du finder også andre kendte børnebøger – f.eks. Dyrene i Hakkebakkeskoven af Thorbjørn Egner.

Du og dine børn kan også give jer i kast med nyere børnebøger, som Villads fra Valby, Carlsens godnathistorier, eller den humoristiske serie af børnebøger med Sallys far.

Leder du efter den helt rette godnathistorie, eller måske en spændende eventyrlig fortælling, så er der et hav af bøger, du og dit barn kan vælge imellem. 

Lærerige børnebøger

Selvom børnebøger ofte byder på opdigtede historier, eller eventyrlige fortællinger om en anden verden, så er det alligevel lærerige bøger, som dit barn kan få gavn af.

De mange fortællinger, opdigtede historier og begivenheder kan være med til at udvikle børns fantasi. Og så kan børnebøger også være med til at udvikle deres sproglige kompetencer, når de får fortalt historierne. Det kan både udvikle barnets ordforråd, ved at blive introduceret for nye ord, men også for eksempel barnets udtale.

Der er altså både mulighed for at have det sjovt og begive sig ind i et helt andet univers, samtidig med, at dit barn udvikler sig.  
Mangler du inspiration til børnebøger, så dine børn kan fordybe sig i et væld af spændende og lærerige fortællinger? Så har vi samlet en stor digital boghylde med forskellige lydbøger til børn.

Du kan også lade dig inspirere af de gode børnebøger længere oppe på siden. Så er det blot at give dig i kast med en eller flere, og lige den, dit barn har lyst til.