Rejseholdets historie – Krigen (2:6) – Frederik Strand/MoxStory Aps (Lydbog)

Frederik Strand/MoxStory Aps

Find den nu på Chapter.
Det er gratis de første 30 dage.

Prøv os gratis i 30 dage

Tidligt om morgenen den femte januar 1944 fandt en cyklist en livløs mand, der lå i en grøftekant ved Hørbylunde Bakke, ca. 10 km vest for Silkeborg. Manden blev bragt til Silkeborg Sygehus, hvor lægerne kunne fastslå, at døden var indtrådt som følge af tre skud affyret på klos hold.

Offeret var Kaj Munk. En kendt præst og dramatiker.

I 1972 blev der under flere indbrud i nordjyske hjemmeværnsdepoter stjålet ammunition og våben af typen LMG M62 – et maskingevær, der kan skyde 1200 skud i minuttet.

De to sager har én ting til fælles. Nemlig at de blev opklaret af folk fra Rigspolitiets Rejsehold.

Afdelingen, der oprindelig blev oprettet for at opklare brandsager, fik op gennem det 20. århundrede flere og flere ansvarsområder. Afdelingen var nok mest kendt for drabsefterforskning, men også tyveri, bedrageri og især narkokriminalitet kom til at fylde i afdelingen.

Rejseholdets Historie er en ny podcast-serie, der fortæller historien om det legendariske Rejsehold, der blev grundlagt i 1927 og nedlagt i 2002.

Afdelingen blev oprindelig grundlagt som en rejsende enhed, der skulle hjælpe det lokale politi med at opklare de mange gårdbrande, der hærgede i provinsen.

Det første rejsehold, der bestod af en leder og otte mand, nøjedes dog ikke med at efterforske gårdbrande. Hurtigt blev de kendt i offentligheden som et elitekorps, man satte ind, når de lokale politikredse stod over for komplicerede drabssager.

Løbende fik afdelingen nye opgaver, efterhånden som nye kriminalitetsformer kom til. I 1960erne kom der fokus på økonomisk kriminalitet og da narkoen – og den medfølgende narkokriminalitet – kom til landet i 70erne og 80erne, blev narko-efterforskningen afdelingens mest krævende og ressourcetunge afdeling.

I podcast-serien kan du møde tidligere efterforskere, der fortæller historien om en legendarisk afdeling i dansk politi.

Serien er produceret af MoxStory og Frederik Strand.
Studievært: Julie Giese
Reporter: Steffen Walton
Medvirkende: Frederik Strand og Ove Kryger Rasmussen