Q – Carafas øje – Luther Blissett (Lydbog)

Luther Blissett

Find den nu på Chapter.
Det er gratis de første 30 dage.

Prøv os gratis i 30 dage

Vi er i 1500-tallet. Reformationens og religionskrigenes tidsalder. Europa læner sig op af flere afgrunde. Krige indenfor den kristne verden og krige mod tyrkerne der er på vej op i Europa.

Romanen fortælles i nutid af en ung teologistuderende, som forbliver navnløs romanen igennem. I forvirringens tid vælger han at slå sig sammen med kætterne og de elendige. ”Den navnløse” er fortrolig med det tyske bondeoprørs anfører, Thomas Müntzer, og vi følger dem sammen under bondeoprøret i Thüringen i 1517. Herfra går det over stok og sten gennem hele Europa.

Den navnløse er altid på de tabendes parti, fordi han aldrig vil acceptere de kompromisser, der indgås af Luther og andre ledende protestanter.

Efter bondeoprørernes endelige nederlag flygter han. Væk fra de tyske hedestrækninger og til det fede Flandern og de blomstrende hollandske handelsbyer – senere helt til Venedig, porten til Orienten og en af nøglerne til magten.

Den navnløse har imidlertid en skygge. Spionen Q som er kardinal Carafas udsending, hans øje. Gennem breve og underretninger orienterer han kardinalen, grundlæggeren af Den Romerske Inkvisition om alt, hvad der rør sig indenfor reformations- og kætterbevægelserne.

Undervejs udkæmper den navnløse med de alt for mange navne og hans fjende, kætterjægeren Q, en drabelig kamp, men indsatsens enorme omfang forbliver skjult
til det sidste.

Q – Carafas øje er en fin roman, som pirrer ens intellekt og rykker ved de vante forestillinger. Den er fremragende i sin beskrivelse af den religiøse fundamentalisme og desillusionerende i sin politiske kynisme.

Q – Carafas øje er ikke en traditionel historisk roman og vil afskrække og skuffe lyttere af mere ‘underholdende’ historiske romaner. Derfor henvender den sig primært til lyttere, der ønsker en intellektuel bog med efterfølgende refleksion over religion og politik.