Før sol går ned

Jenny Erpenbeck

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

Før sol går nedsammenfletter virtuost flere fortællinger fra forskellige perspektiver. Romanen har sin begyndelse i starten af det 20. århundrede i de østrig-ungarske provinser. Herfra fortælles om et forældrepars livforløb, efter at deres barndør i vuggen.
Faren flygter til Amerika, og den forladte mor, der er undertrykt af sine jødiske bedsteforældres religiøsitet, tvinges ud i prostitution og til at leve med sin bitre mor. Det andet fortællespor giver et indblik i, hvad der kunne være sket, hvis barnet overlevede og voksede op under barske omstændigheder i det 20. århundrede. Med krigstid, hungersnød i Wien, antisemitisme, Berlinmurens fald, men også kærlighedssorger og eksistentielle kriser. Romanen peger på, at ’skæbnen’ er en kombination af historiske omstændigheder, familiefortællinger og personlige forviklinger.

Pressen skriver:

»Strålende litterær fantasi om forholdet mellem skæbne og historie … Romanens personer og skæbneforløb, med en overbevisende kraft skildret som enestående liv og udfoldet med alle det enestående livs detaljer og særheder … Det er rystende smukt.« – Information

»Tankevækkende roman om den undtagelse, DDR var.« **** – Politiken

»Virtuost skrevet roman. « – Weekendavisen

»Eminent.« – Jyllands-Posten

»Et lille mesterværk.« – bogblogger.dk