Syv år for Lea

Sonja Hauberg

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

Ruth er en glad og tillidsfuld pige, der bor på landet med sin familie. Her går dagene med at lege med vennerne, kræse om gården og dens dyr, samt atopleve verden og dens natur medetåbent sind.

Da familiens økonomi begynder at skrante, måRuth og hendes familie dogforlade den landlige idyl til fordel for byens larm og støj.Her begynderRuth på gymnasiet og får sit første kys på en badebro ved Bellevue. Men de tre år på gymnasiet er langt fra så opmuntrende som dem på landet.

På gymnasiettvingesRuthtil at tage stilling til en naturvidenskabelig lærdom, som hun hverken har anlæg for eller interesse i.Hun, som tidligere besad et åbentog nysgerrigtpigesind, trættes nu afden konstante søgen efter mening med livet, ogdet er kun med nød og næppe, at hun klarer sig igennem sin studentereksamen

Syvår for Leaerenbog om barndoms naive og svimlende lykke, mødet medden sorte skole og alle dens forventninger, og ikke mindst ungdommensgranskning af seksualiteten og ’meningen’ med tilværelsen.

Sonja Hauberg fik i 1944 sit gennembrud med romanenSyvårfor Lea,der blev en anmelder- og publikumssucces af dimensioner. Bogen blev især fortolket som et angreb på den sorte skole i stil med Hans ScherfigsDet forsømte Forår.Dens skolepolitiske debat er stadig yderst aktuel, men især har romanen værdi, fordi dens skildringer af de unge gymnasiasters indre liv forekommer autentiske og vedkommende.