Godtfolk (ny samling, 1924)

Morten Korch

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

“Næsten hvert eneste hjem, ja hvert menneske havde sin historie. Han ville aldrig glemme læreren i Rendby og hans kone med den lille, søde, spidse mund. Han huskede præsten i Sønderho, og den kloge, forstandige moster. Han ville aldrig glemme den lille idylliske by, og mest ville han huske de to gamle fiskerfolk, de havde lært ham noget om livet, som han ville holde fast ved.” – Fra “Fare fare krigsmand” af Morten Korch

“Godtfolk: Ny samling” er anden del af det, der senere blev udgivet under titlen “Morten Korchs samlede fortællinger og skitser bind 1-5”. Her skildres som altid det jævne menneskes glæder og sorger med en sådan varme, at man ikke kan andet end at holde af dem. Her klinger Korchs fynske modersmål dybt og fint, og her finder man spejlbillederne til de romaner, han senere skulle blive så berømt for.

Morten Korch (1876-1954), Danmarks mest folkekære forfatter, begyndte sit virke i 1898 med novellesamlingen Humoresker – Fyensk Humør, der indeholdt en række skitser og fortællinger, alle på klingende fynsk. Det var startskuddet til et forfatterskab, der strakte sig over et halvt århundrede, og som har været elsket af generationer af læsere. Med romaner som Flintesønnerne, Der brænder en ild og De røde heste blev Morten Korch folkeeje, og filmatiseringerne af hans mest populære romaner med skuespillere som Poul Reichhardt, Tove Maes, Ebbe Langberg og Ib Mossin er i dag en del af den danske filmskat.