Når stenene fortæller. Fra istidssten til Blågårds Plads

Johannes Stræde

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

“Mange vil huske barndommens leg med hullesten og erindre, hvordan man med strandens fladsten helst skulle kunne slå fem smut ud over vandet, for slet ikke at tale om de spændende lettere kriminelle forsøg på med sten at ramme telefonmasternes porcelænsklokker. Enkelte vil med en blanding af ubehag og forårsglæde mindes den slidsomme og tunge stensamling på bare forårsmarker. Endelig vil de fleste tænke tilbage på børneskolens historieundervisning med besøg ved stendysser og jættestuer, hvor de enorme kampesten skabte dyb undren over, hvorledes stenalderfolkene med deres begrænsede hjælpemidler kunne bakse disse vældige sten på plads.”

Stenene i Danmark kan fortælle mange historier, hvis blot man ved, hvordan man skal lytte. Der er historien om de store sten, der lå tilbage, da isen smeltede efter istiden, fortællingen om rejsningen af mindesmærker og bygningen af jættestuer, samt de simple men dejlige minder om at slå smut med kammeraterne som barn.

Johannes Stræde (1920-2018) var en dansk forfatter, højskoleforstander og grundtvigianer. I løbet af sit liv arbejdede Johannes Stræde blandt andet som kommunalchef i den daværende Rosenholm Kommune på Djursland og som våbenmester. I løbet af sit liv udgav han et væld af bøger om billedkunst, lokalhistorie og kultur.