Metusalems død. Noveller

Isaac Bashevis Singer

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

“Metusalems død – noveller” tager udgangspunkt i den jødisk-folkloristiske folketro og trækker desuden tråde til mødet mellem den gamle jødiske verden og livsopfattelse og den nye tid med materialisme og manglende tro.

Samlingen indeholder: Jøden fra Babylonien; Husvennen; Begravelse til søs; Vandringsmanden; Forklædt; Anklageren og den anklagede; Fælden; Smugleren; Kighullet i porten; Den bitre sandhed; Logaritmer; Gaver; Forgæves flugt; Den forsvundne linje; Forblindet; Sabbat i Gehenna; Det sidste blik; Metusalems død.

Isaac Bashevis Singer, 1904-1991, amerikansk-jiddisch forfatter. Han fødtes i Polen, men udvandrede i 1935 til USA, og hans værker er nok bedst kendt på engelsk, selvom de blev skrevet på jiddisch først. I centrum for forfatterskabet står livet i jødiske landsbyer i Central- og Østeuropa før holocaust, fremskrevet i en realistisk stil med et islæt af mystik – en stil, der af flere bliver anset for både grotesk og obskøn. Persongalleriet udspringer af jødisk folklore og byder på alt fra synske personer, troldmænd, tåber, vise, ludere, bodfærdige, fanatikere til djævle, dæmoner og intellektuelle. I tråd hermed afspejles indholdsmæssigt kampe mellem tradition og modernitet, godt og ondt og moral og liderlighed. De mandlige hovedpersoner er Don Juan-typer, der pines af samvittighedsnag, mens de drives frem af deres lidenskaber. Kvindeskikkelserne lider under Singers tvetydige eller ligefrem fjendtlige holdning. Forfatterskabet, der tæller romaner, noveller, børnefortællinger og erindringer, indbragte i 1978 Singer Nobelprisen.