Vinter- og julefortællinger

Siegfred Lenz

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

Siegfried Lenz stammede fra den del af Tyskland, der før krigen gik under betegnelsen Masurien. Det ligger i Østpreussen, eller det lå, for det er ikke tysk længere. Efter krigen, som Lenz deserterede fra, tilfaldt Masurien Polen og Rusland.

De vinter- og julefortællinger, som Lenz fortæller, stammer fra mindernes album. Det er realistiske, men samtidig let fantastiske fortællinger.

… To ældre mænd, der sidder i fængsel for tyveri og ildspåsættelse, giver sig selv juleferie ved hjælp af et gammelt brød … En flygtningefamilie holder jul i en faldefærdig barak, og julestemningen kommer i hus med et stykke kul … En soldat fra krigen får arbejde som julemand og møder fortiden.

Vinterkulissen skabes af to drenges eventyr på en tilfrosset sø i Masurien – og af et brændetyveri. Da en gammel mand får en uventet julegave, når julestemningen et højdepunkt.

Siegfried Lenz (1926-2014), født i Masurien, Østpreussen, var en tysk forfatter af primært noveller og essays, selvom han også skrev romaner og dramaer til teater og radio. Lenz debuterede i 1951 og ville året efter have udgivet “Overløberen”. Det skete dog først med 65 års forsinkelse. Lenz har modtaget Goethe-prisen og De tyske boghandleres fredspris m.v. har især “Tysktime” og “Et minuts stilhed” befæstet hans position. Ved hans død i 2014 blev “Tysktime” estimeret til at have solgt over 30 millioner kopier verden over.