Lord Nelson lægger figenbladet eller En nat i et vokskabinet

Carl Erik Soya

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

Forlystelsesparken giver genlyd af hvinene fra rutsjebanerne, og restauranterne bespiser hver aften et utal af forslugne gæster, men vokskabinettet er kun lidet besøgt. Det til trods for at det byder på en sær samling af kønsdele i spiritus og voksfigurer af verdenshistoriens største personligheder. Her ses Kleopatra og hendes elsker Marcus Antonius i letpåklædt mundering, Shakespeare, Voltaire og ikke mindst lord Nelson på sit dødsleje efter slaget ved Trafalgar. Men når det sparsomme publikum er blevet jaget ud af den trætte direktør, vågner de mange figurer og udspiller noget af et historisk drama, når de møder hinanden på kryds og tværs af deres egne tidslinjer.

Carl Erik Martin Soya (1896-1983) var en dansk forfatter og dramatiker, der skrev en perlerække af skuespil og romaner, som vandt stor popularitet hos publikum såvel som anmeldere. Soya var en stor satiriker og samfundsrevser, og med sin revykomedie “Umbabumba skrifter forfatning” fra 1935 udstillede han gennem det fiktive afrikanske land Umbabumba nazisternes angreb på demokratiet i 1930‘erne. Stykkets egen skæbne kom til at understrege, at også den danske ytringsfrihed var under pres, da den danske regering under pres fra Tyskland tog stykket af plakaten, inden det nåede at få premiere.

Soya var en af de største og mest produktive danske forfattere i det tyvende århundrede, og han blev i løbet af sit liv hædret med en lang række priser og legater.