Skænk mig fjender

Johannes Buchholtz

Hør eller læs den nu på Chapter.
Det er gratis de første 21 dage.

Prøv os gratis i 21 dage

Lægen Knud Fris er efterhånden træt af at behandle danske hypokondere og folk med lette og velkendte lidelser. Han er derfor henrykt, da han får brev fra den internationale sovesygekommission, der beder om hans hjælp i Afrika, hvor en voldsom sovesygeepidemi er brudt ud. Hans kone, Alhed, er derimod mindre begejstret for tanken om, at hendes mand skal tusindvis af kilometer væk til det mørke Afrika, hvor det vrimler med farer og sygdomme.

“Skænk mig fjender” er skrevet i 1926 og havde premiere på Det kgl. Teater det følgende år. Skuespillet bruger sprog og giver udtryk for holdninger, der kan virke racistiske og stødende for den moderne læser. Skuespillet skal læses ud fra sin samtids sprogbrug og menneskesyn og reflekterer ikke forlagets holdninger.

Johannes Buchholtz (1882-1940) var en dansk forfatter og jernbanearbejder. Han blev født i Odense men levede meget af sit liv i Struer nær Limfjorden. Johannes Buchholtz havde et omfattende forfatterskab og var en af sin tid mest læste forfattere. Mange af samtidens Struer-kunstnere havde deres daglige gang i Johannes og hans hustru Olga Buchholtz’ hjem. Blandt andre kan nævnes digteren Jeppe Aakjær og forfatteren Johan Skjoldborg. I dag er Olga og Johannes Buchholtz’ hjem end del af Struer Museum, og hvert år afholdes Buchholtz Prisopgave for gymnasieeleverne i området.