Tættere på forfatterne

Mød forfatterne og hør dem fortælle om hvordan bøger bliver til og om det, der inspirerer, optager og udfordrer dem.

Eva Tind fortæller om Kvinden der samlede verden.

Hør Paprika Steen læse Tove Ditlevsens “Selvportræt 1” fra digtsamlingen De Voksne.

Pagten fortæller historien om det fatale møde mellem den unge digter Thorkild Bjørnvig og den aldrende verdensstjerne Karen Blixen.

Forfatter og digter Caspar Eric fortæller om poesien, om overspringshandlinger og om sin seneste bog – digte han skrev da Danmark lukkede ned.

Hør Ken Follett fortælle om sin kommende roman, Never.

Forfatterinterview med Stine Pilgaard om romanen Meter i sekundet.


Tove Alsterdal om sin nye krimiserie: “Det var Ådalen, der fik mig til det”

Tove Alsterdals Stormfald er blevet kåret til årets bedste svenske krimi. Dette første bind i Ådalserien fortæller historien om en hel egn og dens mennesker, hvis skæbner væves sammen i et intenst spændingsplot. En nordic noir thriller, der ikke må forbigås, hvis du elsker skandinavisk krimi med masser atmosfære, spænding og troværdige personer. Læs Tove Alsterdals egen introduktion til Stormfald her.

Af: Modtryk / Forfatterfoto: Annika Marklund

Jeg er så glad for at præsentere STORMFALD for jer.

Det er første gang, jeg indleder en serie, og det er Ådalen, der har fået mig til det. Skovlandet i det nordlige Sverige, de stores elves land, hvor Stormfald udspiller sig.

Jeg har haft fritidshus der i næsten tyve år, det er ofte der, jeg sidder og skriver, når jeg vil være helt i fred. Det er ikke bare grænsen til vildmarken – det er også et industrilandskab, hvor træindustrifabrikkerne er forsvundet. De er der stadig som en fantomsmerte,
glemt tømmer og forfaldne huse ved stranden, som fortællinger der er ved at forsvinde.

Min hovedperson er Eira Sjödin, som jeg kommer til at følge gennem flere bøger. Hun er flyttet hjem for at tage sig af sin mor, der er på vej ind i demensen. Eira har én fod i det nye og én i det gamle; hun
bærer også historierne om dette her sted med sig.

Der er også Olof, der i bogens begyndelse vender hjem til fødeegnen og finder sin far død. Som teenager tilstod han et mord på en pige, men var det sandt? Ved han overhovedet selv, hvad der virkelig skete?

Jeg ville skrive om erindring og glemsel – for mig er det centralt i kriminallitteraturen, hvad husker vi, og er det sandheden, vi husker? Kan man nogensinde glemme en forbrydelse, hvordan lever den videre?

STORMFALD er en krimi i flere planer. Da mordet på Olofs far nærmer sig en løsning, vokser gåden om, hvad der skete for treogtyve år siden, og Eira opdager, at der er spor, der leder dybt ind i hendes egen familie. De historier snor sig om hinanden, som rødder, tænker jeg, der kommer til syne, når stormen har fældet et træ.

Hjertelig velkommen til Ådalen!

Tove Alsterdal


Eva Tind fremmaner den glemte danske videnskabskvinde, der samlede hele verden

Gennem 40 år arbejdede Marie Hammer utrætteligt på sin forskning om verdens mider. Hun opdagede tusind nye arter og endte med at bevise, at verdens enorme kontinenter har hængt sammen, ved at kigge på noget, der er så småt, at det er usynligt for det menneskelige øje. Alligevel har du måske aldrig hørt om hende. Forbigåelsen af Marie Hammer i historiebøgerne fik forfatter Eva Tind til at sætte midernes moder under lup i romanen KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen // Forfatterfoto: Sacha Maric // Gyldendal

”Jeg kom på sporet af Marie Hammer, fordi jeg tidligere har skrevet en bog om stum­filmsskuespillerinden Asta Nielsen. Det fik mig til at undersøge, om der var andre kvinder, der var blevet skubbet ud af historien,” fortæller Eva Tind.

”Jeg synes, at det interessante ved Marie Hammers historie er, at hun ud over at bruge hele sit liv på at indsamle og beskrive bittesmå mider, så be­viser hun faktisk også Alfred Wegeners teori om kontinen­ternes drift – at alle konti­nenter har hængt sammen engang.”

Marie Hammer beviser teo­rien ved at konstatere fund af den samme type mide på flere kontinenter. Miderne er så små og tilbagelægger ikke tusindvis af kilometer, så fun­dene må betyde, at kontinen­terne engang har hængt sam­men. Som en ægte enspænder i forskningsverdenen rejste Marie Hammer alene på fem kontinenter gennem mange årtier for at tage jordprøver, der kunne bevise teorien.

”Hun er også den første og eneste kvindelige forsker, som kommer med på Knud Rasmussens Thule­ekspedi­tioner. Hun kommer med på den allersidste ekspedition, da hun er 25 år gammel, og tager af sted i gummisko og en sweater, hun har lånt af en veninde. Det er den rejse, der bliver startskuddet på hendes verdensomspændende forsk­ning,” siger Eva Tind.

Efter ekspeditionen til Grønland med Knud Rasmussen begynder Marie Hammer at få børn med sin mand Ole. Da den yngste er ét år, får Marie Hammer tildelt en forskningsrejse til Nordamerika, hvor hun får mulighed for at rejse rundt i hele det arktiske område for at indsamle mosmider. Det er Marie Hammer naturligvis meget interesseret i, fordi hun allerede har samlet mider på Island og i Grønland, og hun vil gerne sammenligne dyrene. På denne tur er hun væk fra sin mand og sine børn i et år.

Midernes moder

Der var ingen, der tidligere havde forsket i mider, så når Marie Hammer fandt et dyr under sit mikroskop, var der ofte ingen, der nogen­sinde havde set det før. Hun tegnede dem, beskrev dem og navngav dem og blev mor til tusind nye arter. Marie Hammer rejser og bedriver forskning i 40 år, og det tager altså 30 år, før hun kan bevise Alfred Wegeners teori.

I mellemtiden skriver hun blandt andet sin egen selvbiografi, som hun får Weekendavisens Litteraturpris for.

Det tog mere end et år at få adgang til Fredensborg Arkiverne, hvor alt materiale om Marie Hammer er opmagasineret. I det kæmpestore arkiv kunne Eva Tind dykke ned i blandt andet billeder, personlige breve, dagbøger og tegninger. Ved siden af arkiv-researchen interviewede Eva Tind også Marie Hammers børn for at forstå kvinden bag forsk­ningen, for KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN er ikke en fagbog.

”Det, der har fascineret mig ved Marie Hammer som en karakter i en roman, er at fin­de ud af, hvad der drev hende. Der var hverken ansættel­se eller økonomi i hendes forskning, og hun laver sin doktordisputats hjemme fra sit køkkenbord. Hun vidste ikke, om hun nogensinde ville kunne bevise noget. Men hun knoklede som en sindssyg,” siger Eva Tind.

”For at forstå hende har jeg prøvet at beskrive hendes liv fra hendes barndom og gennem hendes uddannel­ser, forelskelser, rejser og opdagelser. For langsomt får Marie Hammer lagt kontinenterne sammen som et puslespil. Langsomt får hun samlet hele verden, og det er den overordnede tråd i romanen. Det har i høj grad været et spørgsmål om at fremmane det her menneske for at forstå, hvad der driver hende, og forstå, hvorfor hun kunne rejse ud, selvom hun havde familie og børn. Hvad får en kvinde til at vie sit liv til bittesmå usynlige dyr?”

KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN er en fortælling om en fantastisk viden­skabskvinde og opdagelses­rejsende, der søger at samle verden og samtidig forhindre, at hendes egen familie glider fra hinanden.

Din personlige bogguide

Den næste bog i din yndlingsgenre? Den bedste lydbogsindlæser? Bøger der gør dig klogere?
Fortællingerne venter lige om hjørnet. Skriv til os, hvad du søger efter og vi sender dig en af vores personlige anbefalinger.

  • Vi svarer på alle henvendelser indenfor max 24 timer
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Vi glæder os til at høre fra dig

Amanda Egebo
Digital Content Coordinator
Anne Kirstine Dam Christensen
Head of Content