Forfatterne anbefaler

Forfatterne fortæller om deres egne yndlingsbøger

Svend Brinkmann om bogen
alle politikere burde læse

Forfatterportræt: Robin Skjoldborg

Hvad betyder litteratur for Svend Brinkmann? Og hvilke bøger har han netop læst – og hvilke, bliver han altid ved med at vende tilbage til?

“Jeg læser, fordi jeg gerne vil blive klogere, underholdes, udfordres, bekræftes, forarges eller bare forsvinde en halv times tid. Uden skønlitteratur ville verden være vanskeligere at forstå. God litteratur sætter os i stand til at forstå andre mennesker, andre steder, andre historiske epoker og andre erfaringer end dem, vi selv gør os.

De seneste bøger, jeg har læst, som gjorde stort indtryk på mig, er Glenn Bechs FARSKIBET og Katrine Marie Guldagers DET SAMME OG NOGET HELT ANDET, som jeg læste stort set samtidig. Begge er autofiktive, men på meget forskellige måder, og begge er meget stærke og rørende fortællinger.

Jeg glæder mig til at kaste mig over Eva Tinds KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN, der er en biografisk roman om Marie Hammer. Jeg kendte ikke Hammer på forhånd, men har hørt Eva Tind fortælle om denne særlige danske zoolog.

Min første yndlingsbog er Melvilles MOBY DICK. Jeg læste den i en børneudgave som lille, hvor det var eventyret, der fascinerede. Og som voksen har jeg læst originaludgaven, der er et nærmest eksistentielt rystende værk, hvor den hvide hval er en uendelig stor projektionsskærm for alt, der er mystisk i tilværelsen.

K.E. Løgstrups DEN ETISKE FORDRING er en bog, alle politikere burde læse. Det er ikke en politisk bog, men den udtrykker et menneskesyn, jeg mener bør være fundamentalt for os. Nemlig at mennesker er interdependente væsener, altså gensidigt afhængige af hinanden, og ud af dette udspringer fordringen om at bruge magten over den anden til den andens bedste.

Et forfatterskab, jeg bliver ved med at vende tilbage til, er Cormac McCarthys. Han er måske bedst kendt for NO COUNTRY FOR OLD MEN og THE ROAD, men alle hans bøger er fantastiske og brutale fortællinger om menneskets natur. THE ROAD er den eneste bog, jeg nogensinde har siddet mutters alene og grædt over at læse.

En bog, jeg anbefaler til gud og hver mand, er DE DØDE FILOSOFFERS BOG af Simon Critchley. En humoristisk indføring i filosofiens historie, fortalt ud fra beskrivelser af, hvordan de store filosoffer kom af dage. Samtidig er bogen en eksistentiel meditation over livets korthed.”

© Gyldendals Bogklubber DERFOR LÆSER JEG


Anna Grue anbefaler

Anna Grues populære krimiserie om Den skaldede detektiv, Dan Sommerdahl, er lige nu aktuel i tv-serien Sommerdahl på TV2 Charlie med Peter Mygind i hovedrollen. Serien er solgt til flere lande og sæsonpremieren på anden sæson er det mest sete program nogensinde på Charlie. Se Anna Grues egne læsefavoritter her:


Anders Agger om alt det bøger kan

Hvad er det, bøger kan? Det giver Anders Agger, TV-journalist og forfatter til bestselleren KÆRLIGHED, sit bud på – og leverer en inspirerende håndfuld boganbefalinger oveni.

”Jeg bruger bøger til at forskyde mig i tid og rum. Det hele bliver nemt lidt endimensionelt, når man arbejder inde i fjernsynet. Bøger kan skabe uorden, ulogik og fabler. Forleden sad min gode ven og fotograf, Mingo, som jeg har lavet KÆRLIGHED sammen med, og læste op af Annette Bjergfeldts HØJSANGEN FRA PALERMOVEJ – og klukkede af grin samtidig. Så måtte jeg også klukke. Det er det, bøger kan.

Den seneste bog, jeg læste, var Kristian Bang Foss’ DØDEN KØRER AUDI, som jeg helt skandaløst havde overset. Det gav mig en følelse af grundglæde over, at forfatteren kunne fremkalde de hovedpersoner, jeg mødte.

Jeg har et blødt punkt for romaner, der oser af subtil humor. Mikael Niemi, Stine Pilgaard, Kristian Bang Foss, Bjarne Reuters ungdomsromaner. Men jeg kan også nemt spise en krimi uden at sige undskyld til anmelderne på bjerget.

En forfatter, der har fået mig til at knibe en tåre, er Jens Christian Grøndahl. Han ramte mig virkelig i en periode. LUCCA og TAVSHED I OKTOBER havde noget melankolsk og dystert over sig.

En bog, der har fået mig til at grine højt, er METER I SEKUNDET af Stine Pilgaard. Scenen, hvor jeg-fortælleren er ved at smadre sin Emmaljunga-barnevogn foran sin dagplejemor er virkelig, virkelig morsom.

En bog, der har gjort mig klogere på verden, er SAPIENS af Yuval Noah Harari. Nu ved jeg, hvorfor mennesket sladrer. Og at det ikke nødvendigvis er ondt.

To bøger, der har en helt særlig betydning for mig, er DRAGELØBEREN og UNDER EN STRÅLENDE SOL af Khaled Hosseini. De er smukke, poetiske og kloge. Det var vigtigt at få nuanceret Mellemøsten, som det bliver gjort her.”

© Gyldendals Bogklubber DERFOR LÆSER JEG


Lotte Kaa Andersen giver sit bogguld videre

Portræt af forfatter Lotte Kaa Andersen, der har skrevet romanen Den inderste kerne.

Forfatterfoto: Ditte Capion

Lotte Kaa Andersen er aktuel med romanen DEN INDERSTE KERNE om den verdenskendte danske seismolog Inge Lehmann. Her giver hun sine egne største læseoplevelser videre.

BANG af Dorrit Willumsen
Jeg læste den i 90’erne og har både læst og lyttet til den i forbindelse med min research til Den inderste kerne. Man har en følelse af at møde Herman Bang personligt. Marie om Marie Tussaud og den franske revolution er også helt fantastisk. D.W. skriver så let og smukt og præcist.

HILDEGARD af Annelise Marstrand-Jørgensen
Annelise Marstand-Jørgensens historiske karakterer rejser sig fra siderne og bliver levende. Hildegard-bøgerne slog mig helt bagover, da jeg læste dem for mange år siden. Siden er der kommet flere historiske romaner til, hvor hun gør det samme; puster liv og sjæl i historiske personer, så vi føler, at vi kender og forstår dem.

DET LYKKELIGE ARABIEN af Thorkild Hansen
Den dokumentariske roman om den tragiske arabiske opdagelsesrejse er muligvis det bedste, der er skrevet på dansk. Thorkild Hansen er grundig og har et overblik og en subtil humor, som jeg elsker og beundrer. Processen mod Hamsun er også en fantastisk bog.

JA af Suzanne Brøgger
Jeg læste den som 19-årig, og siden da har jeg læst og genlæst alt, hvad hun har skrevet mange gange. Hun er sjov og god til at fortælle historier – og så tænker hun vildt og stort. Hun er opløftende og original – også når hun skriver om det helt almindelige liv, som vi alle sammen kender.

MADAME BOVARY af Gustave Flaubert
En klassiker, man kan læse mange gange i sit liv. Sjov, rørende, smertelig, frisk i sproget og stadig spot on, selvom den er 164 år gammel!

KAPTAJNEN OG ANN BARBARA af Ida Jessen
Åh, hvor var jeg til stede på heden, i sulten og fattigdommen og det daglige slid sammen med kaptajnen og Ann Barbara og deres lille sigøjnerunge. Jeg elsker tonen og sproget og stemningen i den roman.

HAR DØDEN TAGET NOGET FRA DIG, SÅ GIV DET TILBAGE af Naja Marie Aidt
Naja Marie Aidt skriver i en fragmentarisk, poetisk form om at miste sin søn i en ulykke. Sorgen, kærligheden, ulykken, familien og de venner, der ender med at blive hendes redning op fra det mørkeste sted, man kan befinde sig. Et tindrende klart, smerteligt og inderligt smukt bogmonument over det at være mor og menneske.

AFRIKA-NOVELLERNE af Ernest Hemingway
Han skriver så skarpt og præcist, at man selv får lyst til at skrive. Jeg læste ham første gang, da jeg var omkring 20 år og blev så stor fan, at jeg lukkede mig inde i tre måneder for at læse alt. Hans tekster åbnede vejen ind til hele den amerikanske tradition. DeLillo, Auster, Ellis, Franzen har givet mig nogle af mine vigtigste læseoplevelser. Tiltrækningen handler om gehør, sproglig suverænitet, et nådesløst blik for hykleri og menneskets mest skrøbelige, patetiske sider og ikke mindst en tør, underspillet humor.

TØSNE OG FORSYTHIA af Thomas Bredsdorff
Forfatteren skriver kærligt og afmægtigt om sin kone Lenes vej ind i Alzheimer-sygdom. Et sprogligt, musikalsk og meget livligt, nysgerrigt menneske bliver langsomt forvandlet til en person, hun selv og familien ikke kan kende. Det er rørende og ærligt og uendeligt trist – og alligevel har Bredsdorff øje for den situationskomik, der kan opstå, når den syge og den raske skal have hverdagen til at gå sammen. Kan læses af alle!


Lotte og Søren Hammer anbefaler
deres seneste og all time favoritter

Portræt af Lotte Hammer og Søren Hammer (Sobibór), der kommer med deres forfatteranbefalinger

Forfatterfoto: Daniel Buchwald

Lotte & Søren Hammer er aktuelle med femte bind, Sobibór, i deres populære spændingsserie fra 2. Verdenskrig. Her giver de deres egne bedste læseoplevelser videre.

LOTTE HAMMER

De bedste jeg har læst fornylig:

Carsten Jensen DEN FØRSTE STEN
En overraskende og meget velskrevet spændingsroman om en gruppe soldater, der er udstationeret i Afghanistan.

Ane Riel HARPIKS
En usædvanlig krimi, som med sit melodiøse, lette sprog og groteske scenarier er ny i genren.

Elena Ferrante MIN GENIALE VENINDE
Et unikt psykologisk portræt af et usædvanligt venskab mellem to kvinder.

Ida Jessen KAPTAJNEN OG ANN-BARBARA
En medrivende historie om en indædt og kompromisløs tysk kaptajns forsøg på at opdyrke heden… og om hans kvinde.

Hanya Yanigihara ET LILLE LIV
En rørende men også meget lang bog, der fortæller en menneskehistorie, man aldrig glemmer.

Mine yndlingsbøger:

Oscar Wilde BILLEDET AF DORIAN GRAY
En fantastisk klassiker om den smukke Dorian, der stræber så meget efter evig ungdom, at han indgår en pagt om at et billede, der males af ham, ældes i stedet for ham selv.

Fjodor Dostovjevskij FORBRYDELSE OG STRAF
Raskolnikov planlægger og udfører et mord som fører ham til selvopgør og lidelse. En bog om ondskab og til tider godhed.

John Williams STONER
Et vidunderligt karakterstudie af en helt almindelig mand, som vi følger fra barndom til død.

Kim Leine PROFETERNE I EVIGHEDSFJORDEN
Et sprogligt mesterværk og en stor fortælling om et møde mellem den danske og den grønlandske kultur.

Haruki Murakami 1Q84 bind 1-3
Helt anderledes og meget fascinerende. Disse romaner er fulde af paralleluniverser, overnaturligheder og mystiske væsener.

SØREN HAMMER

De bedste jeg har læst fornylig:

Jenny Colgan DEN SKØNNESTE CHOOKOLADEBUTIK I PARIS
En kærlighedserklæring til livet og til chokolade. En bog man bliver glad af at læse.

Delia Owens HVOR FLODKREBSENE SYNGER
Kya Clark er en fantastisk figur, og naturbeskrivelserne er superbe.

Günter Grass MIT ÅRHUNDREDE
En spændende tur gennem 1900-tallets Tyskland. Usentimental og samtidig rørende.

Kirsten Thorup INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN
En forrygende roman om hvordan krigen påvirker hverdagslivet. Særdeles spændende oveni.

Mine yndlingsbøger:

Johannes V. Jensen KONGENS FALD
Den fantastiske fortælling om Christian den 2. og soldaten Mikkel. Dyster og utroligt velskrevet.

P.O. Enquist LIVLÆGENS BESØG
En bog om forbudt kærlighed og råt magtspil. Danmark som foregangsland – i tre korte år.

Thorkild Hansen DET LYKKELIGE ARABIEN
Om Carsten Niebuhrs ekspedition til Yemen i 1760’erne. Så spændende som nogen krimi.

Hans Kirk FISKERNE
En gruppe fiskere og deres familier flytter fra Vesterhavet til Limfjorden. Men deres strenge gud flytter med.


Annette Bjergfelt anbefaler bøger med mere magi, mindre Føtex

Portræt af forfatter Annette Bjergfelt, der har skrevet romanen Højsangen fra Palermovej og her anbefaler bøger

Forfatterfoto: Petra Kleis

“PERSONLIGT HAR JEG IKKE SÅ MEGET BRUG FOR AT LÆSE OM AT GÅ I FØTEX. DER HAR JEG ALLEREDE VÆRET TRE GANGE DENNE UGE.”

Annette Bjergfelts sprudlende underholdende roman HØJSANGEN FRA PALERMOVEJ var nomineret til debutantprisen 2020, fik fem begejstrede hjerter i Politiken og er nu solgt til hele 15 lande. Skynd dig at læse eller lytte, hvis du ikke allerede har! Og kast dig derefter over Annette Bjergfelts egne boganbefalinger.

DEN LUKKEDE BOG af Jette A. Kaarsbøl: Så sanseligt et tidsbillede. Blændende sprog og betragtninger. Fortællingen går til marv og ben – og bliver siddende længe.

GUD TALER UD af Jens Blendstrup: Dejlig syret. Barok humor midt i alt det dysfunktionelle.

SOMMERBOGEN af Tove Jansson: Klog og smuk bog for voksne om en pige og hendes farmor på en finsk sommer ø.

DEN SOM BLINKER ER BANGE FOR DØDEN af Knud Romer: Den mand skriver bare så præcist og originalt. Hver en sætning kan noget.

KANELBUTIKKERNE af Bruno Schutz: Nærmest et langt syret digt ind i underbevidstheden og rundt i Kanelbutikken. Super sanseligt skrevet.

EN ANDEN GREN af Jesper Wung Sung: Et mesterværk af en roman. Man bliver suget ind i en tidsmaskine.

VI VAR FISKERE af Chigozie Obioma: Skøn lattermild fortælling midt i Afrikas voldsomhed. Åbenbart er det “ærke nigeriansk underfundighed”. Den er i hvert fald skøn.

HUNDREDE ÅRS ENSOMHED af Gabriel Garcia Màrquez: Kan bare sige at jeg knus-elsker de klassiske sydamerikanske fortællinger og deres magiske realisme. (Personligt har jeg ikke så meget brug for at læse om at gå i Føtex. Der har jeg allerede været tre gange denne uge.)

POPULÆRMUSIK FRA VITTULA af Mikael Niemi: En vidunderlig og topswingende bog om livet for to musikelskende drenge oppe ved den svensk/finske grænse.

DEN KORSFÆSTEDE BUDDING af Simon Grotrian: Vidunderlige digte. Jeg er vild med alt, han skrev. Man smager det hele og overraskes af sprog.


Jesper Stein anbefaler personlige favoritter

Forfatterportræt af Jesper Stein

Forfatterfoto: Politikens Forlag

Kamilla Hega Holst RUD: Kamilla Hega Holst er en af dansk litteraturs allerbedste stilister og samtidig en skildrer af det forkerte og farlige kvinde- og moderliv. Hendes karakterer er altid på kanten af en indre opløsning, et ætsende pres, bøgerne er meget sanselige, og man læser med stor fascination og en stigende fornemmelse af ubehag.

Christina Hagen KORREKTHEDSBIBLEN: Jeg elsker Christina Hagens bøger, dem alle. WHITE GIRL er en sprudlende absurd, hylende morsom monolog, der vrider armen om på ryggen af alle vores fordomme. Men her bliver det KORREKTHEDSBIBLEN, indlæst af Niels Barfod.

Klaus Høeck CANZONE: Digtsamling fra Nørrebro med digte til mange af bydelens gader, revolutionær patosfuld smuk poesi. Jeg ville betale meget for at høre denne bog indlæst af Høeck selv. Heldigvis er der andre digtere, som man kan høre læse egen værker op og om jeg vil anbefale to klassikere:

Inger Christensen ALFABET OG SOMMERFUGLEDALEN og Klaus Rifbjerg AMAGERDIGTE: For begge gælder at det åbner helt nye sider af digtene at få dem læst op af digterne selv.

Morten Ramsland SUMOBRØDRE: En ad de bedste skildringer af moderne drengeliv i nyere dansk litteratur. Det er morsomt og grusomt og gribende.

Ida Jessen RAMT AF INGENTING: En lille sproglig perle om afslutningen på et kærlighedsforhold, sorg, undren og en spirende livslyst.

Leif G W Persson PALMETRILOGIEN: Romanserie om det moderne Sveriges tab af uskyld med Leif GW’s fiktive bud på opklaringen af århundredes svenske mordgåde. Hele hans galleri af farverige strømere er i spil.

Michael Connelly BOSCH-SERIEN: Den moderne krimis mester. Plot i verdensklasse sat i scene i syndens og drømmenes by Los Angeles med helten over alle, Harry Bosch, som din vejviser ned i helvedet.

Iben Mondrup TABITA: Dansk litteraturs bedste skildrer af den moderne families knugende og syge skyggesider. Det er en gribende og hjerteskærende bog. Mondrup evner som få at skrive fra barnets perspektiv, så man får ondt i maven af sorg, når man læser. Og så kan hun fortælle en historie, så en krimiforfatter bliver misundelig.

Michael Enggaard SVÆKLING: Et bud på en feel good romanforfatter med hjerte, humor, højt sprogligt niveau og en fed fortælling. Han udkommer med en ny roman EFTERHÅNDEN MULIGHED FOR SOL til marts, jeg har læst den, og den er fremragende. Indtil da: Tag med til Vesterbro og mød eksbokseren Frank, der er autolakerer og hjemmehjælperen Ellen, der drømmer om at blive statist på det Kongelige. Og nyd historien om, hvordan deres liv nærmer sig hinanden.

Delphine de Vigan ALT MÅ VIGE FOR NATTEN: Det mest skelsættende moderportræt, jeg har læst. En stor inspiration til min egen bog.

Peter Øvig MIN MOR VAR BESAT: Rystende, knugende og intens beskrivelse af en depressiv og selvcentreret mor, hvis sygdom kaster meget mørke skygger ind over fortællerens liv. Jeg græd mange gange, da jeg læste anden del om Peters egen depression og de omkostninger, den har for ham selv og hans nærmeste. En nådesløs og modig selvudlevering fra en af vores allerstørste forfattere.

Peer Hultberg REQUIEM: En rablende vifte af monologer fra det moderne menneskes mentale overdrev. Lyrisk og besættende.

Marilynne Robinson GILEAD: En besyngelse af livets under skrevet i det smukkeste sprog, jeg har læst længe.

Hemmingways noveller MÆND UDEN KVINDER, I VOR TID eller KILIMANJAROS SNE: Mesterlige noveller. Lige til at høre en enkelt eller to når du laver mad eller kører bil.


Mich Vraa: ” Læs den! Et orgie i løgn,
sex og søvnløshed.”

Forfatterportræt af Mich Vraa, manden der sammen med Jesper Bugge Kold har skrevet Pigen fra det store hvide skib

Forfatterfoto: Simon Nørlev / Kolorit Media

Mich Vraa er sammen med Jesper Bugge Kold aktuel med den historiske roman PIGEN FRA DET STORE HVIDE SKIB om en sygeplejerske på det danske hospitalsskib Jutlandia, der sejlede til Korea for præcis 70 år siden. Her er Mich Vraas egne læsefavoritter:

BARGUMS SYNDER af Sofie Malmborg: Gennemresearchet, velskrevet og vildt interessant historie om købmanden og slavehandleren Frederik Bargum. Forfatteren forskede efter sigende i Bargums liv og død i syv år inden hun samlede sine notater til en roman. Jeg må erkende, at jeg ligger i top i målgruppen til sådan en historie.

KORREKTIONER af Jonathan Franzen: Franzens gennembrudsroman som stadig holder. Indsigtsfuld tour de force om den småskøre familien Lambert. Altid familien hos Franzen. Om hemmeligheder, kærlighed, misforståelser, svigt, ambitioner, skuffelser og død. Han bliver bedre og bedre til at skrive om familien som den moderne slagmark, men det begyndte med KORREKTIONER.

DAGE I CAPE MAY af Chip Cheek: Den mest erotiske og frækkeste roman jeg har oversat. Om at være ung og nygift og elske sin kone og så – lige dér, lige da – møde den perfekte kvinde og tabe hovedet i et orgie af løgn, sex og søvnløshed. Læs den!

DEN KINESISKE TVILLING af Sarah Engell: Sarah Engells første krimi/spændingsroman er et studie i ”du regner aldrig ud, hvordan det hænger sammen”. Der lægges ud med en kvinde, der har mistet sit fuldbårne barn inden fødslen og derpå sin mand, som uforklarligt bliver lam fra halsen og ned. Og ja, du regner aldrig ud, hvordan det hænger sammen!

SLAVERNES KYST, SLAVERNES SKIBE, SLAVERNES ØER af Thorkild Hansen: Tre bøger, tilsammen kaldet slavetrilogien, som ikke er til at komme udenom, hvis man vil kende Danmarks fortid som koloni- og slavenation. Chokerende læsning, ikke mindst dengang de udkom, hvor mange troede, at de danske slaver egentlig havde det ganske fint og hyggeligt derovre på de vestindiske øer.

TROLDMANDEN af John Fowles: En kærlighedshistorie af de absolut mere usædvanlige. Fowles havde selv et mildest talt problematisk forhold til romanen, som ikke desto mindre er hans mest populære bog. Det er mange, mange år siden jeg læste den, og jeg gen”læser” den nu i den altid uforlignelige Paul Beckers indlæsning.

TOM RIPLEYS TALENT af Patricia Highsmith: Den første af fem bøger om den charmerende psykopat Tom Ripley – til sammen ”Ripliaden’. Et mageløst portræt af en fuldkommen usympatisk morder, tyv og svindler som i kraft af Highsmiths talent tryllebinder læseren og får os til at ønske, at det må gå Ripley langt bedre end han har fortjent. Heri ligger kunsten og forførelsen af den værgeløse læser.

DER ER INGEN ENDE PÅ PARIS af Ernest Hemingway: Under en rejse til Europa fandt den gamle Hemingway på Hotel Ritz i Paris en kuffert med notater og tekster fra sin ungdom i Byernes By. De blev til denne lille erindringsbog med gribende historier fra 20’ernes Paris. Nok den bog i forfatterskabet der siger mest om Hemingway. Fuld af kærlighed til Paris og den fortabte generations tid.

EN FORSVINDINGS ANATOMI af Hisham Matar: Bittersød roman om en søn der forelsker sig i sin fars unge kone nummer to. Og om hvad der sker da faderen derefter forsvinder. Som forfatterens egen far gjorde under diktaturet i Libyen.


Elena Ferrante anbefaler
moderne kvindelige forfattere

Forfatterportræt af Elena Ferrante

Elena Ferrante er den litterære verdens vel nok mest berømte pseudonym i disse år – hele 13 millioner eksemplarer har hun solgt alene af sin fantastiske Napoli-romanserie, og dog er det lykkedes hende fortsat at holde sin identitet hemmelig. Nu har den legendariske forfatter offentliggjort sin egen favoritliste over moderne kvindelige forfattere. Vi har samlet alle bøgerne på Ferrantes liste, der findes på dansk og er tilgængelige som e- og lydbøger. En sand guldgrube af romaner – her inklusive Ferrantes egne mesterværker.


Katrine Engberg anbefaler
ti af sine yndlingsbøger

Portræt af krimiforfatter Katrine Engberg

Forfatterfoto: Les Kaner

FERDINANDO SCIANNA , MAGNUM / NTB SCANPIX/

Fra Dostojevskij til Sjöwall & Wahlöö.

STILLIDSEN af Donna Tartt: Mit bedste bud på dette århundredes “coming of age”-roman og en af mine absolutte yndlingsbøger.

FORBRYDELSE OG STRAF af Fjodor Dostojevskij: Måske verdens første kriminalroman: et blændende, grumt og uomgængeligt mesterværk.

INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN af Kirsten Thorup: En krævende bog om Anden Verdenskrig, der holder sine læsere i et jerngreb og tvinger dem til at forstå, måske endda tilgive, ondskabens kerne.STILLIDSEN af Donna Tartt: Mit bedste bud på dette århundredes “coming of age”-roman og en af mine absolutte yndlingsbøger.

FORBRYDELSE OG STRAF af Fjodor Dostojevskij: Måske verdens første kriminalroman: et blændende, grumt og uomgængeligt mesterværk.

INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN af Kirsten Thorup: En krævende bog om Anden Verdenskrig, der holder sine læsere i et jerngreb og tvinger dem til at forstå, måske endda tilgive, ondskabens kerne.

JORDENS SALT af Jeanine Cummins: Et nyrestød af en spændingsroman om en mexicansk mor på flugt med sin søn — jeg trak stort set ikke vejret undervejs.

ASTAS BOG af Barbara Vine: Genial og gribende slægtsroman/krimi, som kun Ruth Rendell/Barbare Vine kan skrive det.

VERNON GOD LITTLE af DBC Pierre: En rasende— og rasende god — skildring af en amerikansk underklassedrengs kamp mod systemet.

DINOSAURENS FJER af Sissel-Jo Gazan: Grunden til, at jeg selv begyndte at skrive. Nærmest en perfekt krimi.

AFRIKA-TRILOGIEN af Jakob Ejersbo: Tre hudløst ærlige, hjerteskærende bøger om det afrikanske kontinent, som på samme tid inducerer håb og håbløshed.

ROMAN OM EN FORBRYDELSE af Sjöwall & Wahlöö: Serien, som stadig er al nordic noirs moder — et studie i samfundskritiske krimier med vid, tempo og humor.


Peter Øvig anbefaler

Forfatterportræt af Peter Øvig

 Forfatterfoto: Simon Klein Knudsen

Det er især de bøger, jeg læste som ung, der bliver hængende med et dybt aftryk i sjælen.

Herman Hesse STEPPEULVEN er en dyster, men også visionær bog, en bibel for hippierne, og i mange år den bog, jeg nævnte, når jeg blev spurgt om den bedste bog, jeg havde læst.

Fjodor Dostojevskij BRØDRENE KARAMAZOV har altid konkurreret med STEPPEULVEN om at være verdens bedste roman i min bogreol, den er på alle måder stor og rummer DET HELE fra lidenskabelige drab til møder med det guddommelige.

I min tids danske poesi er der ingen over Inger Christensen og hendes sene og sidste mesterværk SOMMERFUGLEDALEN, ligesom Suzanne Brøgger var den klogeste, jeg vidste – som ung bad jeg hende engang om at adoptere mig. Jeg kan ikke vælge én af hendes bøger – men CREME FRAICHE var den første, jeg læste, og et godt sted at begynde.

En bog, som i dén grad inspirerede mig, da jeg skulle skrive om min egen mor, er Delphine de Vigan BASERET PÅ EN SAND HISTORIE om en journalist, der undersøger baggrunden for sin mors selvmord og støder ind i frygtelige erindringer.

Kirsten Thorup er en af mine læremestre som forfatter og har med BONSAI begået en hudløst ærlig bog om kærligheden mellem mand og kvinde, som sjældent er beskrevet mere kompromisløst end her.

Jakob Ejersbo LIBERTY er min alt for tidligt døde vens lysende og sorte bog om Afrikas virkelighed, der brænder sig ind i din bevidsthed, når du først læser den.

Og endelig Peter Adolphsen RYNKEKNEPPESYGEN: Hvis det hele ikke skal være russisk drama og guddommelig indsigt, så lad det være vild sex, epidemi og vanvid.

Se mange flere forfatter anbefalinger i vores app

Prøv os gratis i 30 dage

Din personlige bogguide

Den næste bog i din yndlingsgenre? Den bedste lydbogsindlæser? Bøger der gør dig klogere?
Fortællingerne venter lige om hjørnet.  Skriv til os, hvad du søger efter og vi sender dig en af vores personlige anbefalinger.

  • Vi svarer på alle henvendelser indenfor max 24 timer
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Vi glæder os til at høre fra dig

Amanda Egebo
Digital Content Coordinator
Anne Kirstine Dam Christensen
Head of Content