Forfatterne anbefaler

Forfatterne fortæller om deres egne yndlingsbøger

Mich Vraa: ” Læs den! Et orgie i løgn, sex og søvnløshed.”

Mich Vraa er sammen med Jesper Bugge Kold aktuel med den historiske roman PIGEN FRA DET STORE HVIDE SKIB om en sygeplejerske på det danske hospitalsskib Jutlandia, der sejlede til Korea for præcis 70 år siden. Her er Mich Vraas egne læsefavoritter:

BARGUMS SYNDER af Sofie Malmborg: Gennemresearchet, velskrevet og vildt interessant historie om købmanden og slavehandleren Frederik Bargum. Forfatteren forskede efter sigende i Bargums liv og død i syv år inden hun samlede sine notater til en roman. Jeg må erkende, at jeg ligger i top i målgruppen til sådan en historie.

KORREKTIONER af Jonathan Franzen: Franzens gennembrudsroman som stadig holder. Indsigtsfuld tour de force om den småskøre familien Lambert. Altid familien hos Franzen. Om hemmeligheder, kærlighed, misforståelser, svigt, ambitioner, skuffelser og død. Han bliver bedre og bedre til at skrive om familien som den moderne slagmark, men det begyndte med KORREKTIONER.

DAGE I CAPE MAY af Chip Cheek: Den mest erotiske og frækkeste roman jeg har oversat. Om at være ung og nygift og elske sin kone og så – lige dér, lige da – møde den perfekte kvinde og tabe hovedet i et orgie af løgn, sex og søvnløshed. Læs den!

DEN KINESISKE TVILLING af Sarah Engell: Sarah Engells første krimi/spændingsroman er et studie i ”du regner aldrig ud, hvordan det hænger sammen”. Der lægges ud med en kvinde, der har mistet sit fuldbårne barn inden fødslen og derpå sin mand, som uforklarligt bliver lam fra halsen og ned. Og ja, du regner aldrig ud, hvordan det hænger sammen!

SLAVERNES KYST, SLAVERNES SKIBE, SLAVERNES ØER af Thorkild Hansen: Tre bøger, tilsammen kaldet slavetrilogien, som ikke er til at komme udenom, hvis man vil kende Danmarks fortid som koloni- og slavenation. Chokerende læsning, ikke mindst dengang de udkom, hvor mange troede, at de danske slaver egentlig havde det ganske fint og hyggeligt derovre på de vestindiske øer.

TROLDMANDEN af John Fowles: En kærlighedshistorie af de absolut mere usædvanlige. Fowles havde selv et mildest talt problematisk forhold til romanen, som ikke desto mindre er hans mest populære bog. Det er mange, mange år siden jeg læste den, og jeg gen”læser” den nu i den altid uforlignelige Paul Beckers indlæsning.

TOM RIPLEYS TALENT af Patricia Highsmith: Den første af fem bøger om den charmerende psykopat Tom Ripley – til sammen ”Ripliaden’. Et mageløst portræt af en fuldkommen usympatisk morder, tyv og svindler som i kraft af Highsmiths talent tryllebinder læseren og får os til at ønske, at det må gå Ripley langt bedre end han har fortjent. Heri ligger kunsten og forførelsen af den værgeløse læser.

DER ER INGEN ENDE PÅ PARIS af Ernest Hemingway: Under en rejse til Europa fandt den gamle Hemingway på Hotel Ritz i Paris en kuffert med notater og tekster fra sin ungdom i Byernes By. De blev til denne lille erindringsbog med gribende historier fra 20’ernes Paris. Nok den bog i forfatterskabet der siger mest om Hemingway. Fuld af kærlighed til Paris og den fortabte generations tid.

EN FORSVINDINGS ANATOMI af Hisham Matar: Bittersød roman om en søn der forelsker sig i sin fars unge kone nummer to. Og om hvad der sker da faderen derefter forsvinder. Som forfatterens egen far gjorde under diktaturet i Libyen.


Elena Ferrante anbefaler moderne kvindelige forfattere

Elena Ferrante er den litterære verdens vel nok mest berømte pseudonym i disse år – hele 13 millioner eksemplarer har hun solgt alene af sin fantastiske Napoli-romanserie, og dog er det lykkedes hende fortsat at holde sin identitet hemmelig. Nu har den legendariske forfatter offentliggjort sin egen favoritliste over moderne kvindelige forfattere. Vi har samlet alle bøgerne på Ferrantes liste, der findes på dansk og er tilgængelige som e- og lydbøger. En sand guldgrube af romaner – her inklusive Ferrantes egne mesterværker.


Maria Hellebergs uundgåelige (mest) kvindelige forfattere

“Det er med bøger som med mad, jo mere man konsumerer, jo mere elsker man. Og jo flere livretter får man. Her er mine uundgåelige. Tolstoj er taget med, fordi han skriver lige så godt som kvinder.”

Kærlig hilsen Maria Helleberg


Katrine Engberg anbefaler ti af sine yndlingsbøger

Fra Dostojevskij til Sjöwall & Wahlöö.

STILLIDSEN af Donna Tartt: Mit bedste bud på dette århundredes “coming of age”-roman og en af mine absolutte yndlingsbøger.

FORBRYDELSE OG STRAF af Fjodor Dostojevskij: Måske verdens første kriminalroman: et blændende, grumt og uomgængeligt mesterværk.

INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN af Kirsten Thorup: En krævende bog om Anden Verdenskrig, der holder sine læsere i et jerngreb og tvinger dem til at forstå, måske endda tilgive, ondskabens kerne.STILLIDSEN af Donna Tartt: Mit bedste bud på dette århundredes “coming of age”-roman og en af mine absolutte yndlingsbøger.

FORBRYDELSE OG STRAF af Fjodor Dostojevskij: Måske verdens første kriminalroman: et blændende, grumt og uomgængeligt mesterværk.

INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN af Kirsten Thorup: En krævende bog om Anden Verdenskrig, der holder sine læsere i et jerngreb og tvinger dem til at forstå, måske endda tilgive, ondskabens kerne.

JORDENS SALT af Jeanine Cummins: Et nyrestød af en spændingsroman om en mexicansk mor på flugt med sin søn — jeg trak stort set ikke vejret undervejs.

ASTAS BOG af Barbara Vine: Genial og gribende slægtsroman/krimi, som kun Ruth Rendell/Barbare Vine kan skrive det.

VERNON GOD LITTLE af DBC Pierre: En rasende— og rasende god — skildring af en amerikansk underklassedrengs kamp mod systemet.

DINOSAURENS FJER af Sissel-Jo Gazan: Grunden til, at jeg selv begyndte at skrive. Nærmest en perfekt krimi.

AFRIKA-TRILOGIEN af Jakob Ejersbo: Tre hudløst ærlige, hjerteskærende bøger om det afrikanske kontinent, som på samme tid inducerer håb og håbløshed.

ROMAN OM EN FORBRYDELSE af Sjöwall & Wahlöö: Serien, som stadig er al nordic noirs moder — et studie i samfundskritiske krimier med vid, tempo og humor.


Peter Øvig anbefaler

Det er især de bøger, jeg læste som ung, der bliver hængende med et dybt aftryk i sjælen.

Herman Hesse STEPPEULVEN er en dyster, men også visionær bog, en bibel for hippierne, og i mange år den bog, jeg nævnte, når jeg blev spurgt om den bedste bog, jeg havde læst.

Fjodor Dostojevskij BRØDRENE KARAMAZOV har altid konkurreret med STEPPEULVEN om at være verdens bedste roman i min bogreol, den er på alle måder stor og rummer DET HELE fra lidenskabelige drab til møder med det guddommelige.

I min tids danske poesi er der ingen over Inger Christensen og hendes sene og sidste mesterværk SOMMERFUGLEDALEN, ligesom Suzanne Brøgger var den klogeste, jeg vidste – som ung bad jeg hende engang om at adoptere mig. Jeg kan ikke vælge én af hendes bøger – men CREME FRAICHE var den første, jeg læste, og et godt sted at begynde.

En bog, som i dén grad inspirerede mig, da jeg skulle skrive om min egen mor, er Delphine de Vigan BASERET PÅ EN SAND HISTORIE om en journalist, der undersøger baggrunden for sin mors selvmord og støder ind i frygtelige erindringer.

Kirsten Thorup er en af mine læremestre som forfatter og har med BONSAI begået en hudløst ærlig bog om kærligheden mellem mand og kvinde, som sjældent er beskrevet mere kompromisløst end her.

Jakob Ejersbo LIBERTY er min alt for tidligt døde vens lysende og sorte bog om Afrikas virkelighed, der brænder sig ind i din bevidsthed, når du først læser den.

Og endelig Peter Adolphsen RYNKEKNEPPESYGEN: Hvis det hele ikke skal være russisk drama og guddommelig indsigt, så lad det være vild sex, epidemi og vanvid.

Se mange flere forfatter anbefalinger i vores app

Prøv os gratis i 21 dage

Din personlige bogguide

Den næste bog i din yndlingsgenre? Den bedste lydbogsindlæser? Bøger der gør dig klogere?
Fortællingerne venter lige om hjørnet.  Skriv til os, hvad du søger efter og vi sender dig en af vores personlige anbefalinger.

  • Vi svarer på alle henvendelser indenfor max 24 timer
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Vi glæder os til at høre fra dig

Amanda Egebo
Digital Content Coordinator
Anne Kirstine Dam Christensen
Head of Content