Forfatterne anbefaler

Forfatterne fortæller om deres egne yndlingsbøger

Lotte Kirkeby anbefaler stærke kvindeportrætter

Foto: Lea Meilandt

Lotte Kirkebys roman ‘Hvis man ikke vidste bedre‘ er til dig, der holder af Ida Jessen og Helle Helle, en roman om de nære (og svage) relationer: familien, børnene, forældrene og alt det, man kommer af. Find Lotte Kirkebys bøger her sammen med hendes fine anbefalinger af andre litterære kvindeportrætter.

“Jeg har altid haft en forkærlighed for litteraturens stærke kvindeportrætter, og jeg forestiller mig, at Astrid Lindgrens piger har været nogle af de første, jeg for alvor spejlede mig i.

Astrid Lindgrens ’Lotte fra Spektakelmagergade’ hed ’Lotte flytter hjemmefra’, da jeg var lille, og jeg elskede hende, måske på grund af navnet, eller måske fordi hun i raseri klipper hul i den kradsende uldtrøje, hendes mor lægger frem, og beslutter sig for at flytte ind til naboen Fru Berg. Lottes frihedstrang og bevægelse væk kan jeg genkende i mange af mine yndlingsromanfigurer.

Martin Andersen Nexøs ’Ditte Menneskebarn’ læste jeg den sommer, jeg blev konfirmeret, og selv om det meste, ikke mindst samfundskritikken, formentlig fløj hen over hovedet på mig, mindes jeg den som en meget særlig læseoplevelse, og jeg holdt med Ditte hele vejen igennem.

Gustave Flauberts ’Madame Bovary’ var en klar favorit, da jeg læste litteraturhistorie. En af mine veninder skrev endda en opgave, der hed ’Jeg holder med Emma’, det gjorde jeg også – og gør stadig – og det er en af de få bøger, jeg fra tid til anden genlæser, gerne i Hans Peter Lunds fine oversættelse, som jeg var redaktør for, da jeg arbejdede på Gyldendal.

Virginia Woolfs ’Mrs. Dalloway’ stiftede jeg også bekendtskab med, da jeg gik på universitetet. Min interesse for Virginia Woolfs forfatterskab vokser, jo mere jeg selv skriver, og jeg bliver altid overrasket og vanvittigt imponeret over hendes virtuose omgang med de mange og skiftende synsvinkler.

Michael Cunninghams ’Timerne’ er formet frit over netop ’Mrs. Dalloway’, som er omdrejningspunkt for tre forskellige kvinder i tre forskellige tider, heriblandt Virginia Woolf selv, og man følger hendes overvejelser omkring, hvordan romanen skal begynde. Bogen er glimrende filmatiseret af Stephen Daldry med Meryl Streep, Juliane Moore og Nicole Kidman i rollerne som de tre kvinder.

Dorrit Willumsens ‘Løg trækker tårer’ kunne jeg slet ikke lægge fra mig. Hun er en forvandlingskugle af en forfatter, og hendes fortælling om Wendy, der får nok, da hendes mand glemmer hendes 74-års fødselsdag, og forlader sit hjem iført en ulvepels, der antager mere og mere menneskelig karakter, er et lille mesterværk.

Helle Helles ’de’ er et smukt og nænsomt portræt af en ung pige og hendes mor, hvor forfatterens vanlige præcision, humor og stilistiske eksperiment folder to liv ud og stille skriver sig hen mod moderens sygdom, og forestående død, og ind i deres fine og antydede relation.

Lauren Groffs ‘Florida’ er en af de bedste bøger, jeg har oversat. De elleve noveller skildrer det farlige og det mørke, i naturen såvel som mellem mennesker, og er ikke bange for alt det, vi ellers nødigt taler om, ikke mindst når det gælder kvinder, der føler sig fanget i deres ægte- og moderskab.”


J.K. Rowling anbefaler

Foto: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Harry Potter-forfatteren er lige nu aktuel med en helt ny og fritstående bog, Julegrisen, der er perfekt julelæsning for både børn og voksne.

Men hvad læser J.K. Rowling selv, og hvilke bøger har inspireret hende, da hun skrev Harry Potter-serien?

Gennem årene og i forskellige sammenhænge har hun anbefalet et væld af bøger, der har betydet noget særligt for hende. Nogen af bøgerne er store læseoplevelser fra barndommen, bl.a. Vinden i piletræerne og Pigebørn, nogen har fungeret som litterære inspirationskilder, forbilleder og yndlingsbøger, som Jane Austens Emma og Nabokovs Lolita. Andre igen som specifik inspiration til Harry Potter-bøgerne, som Elisabeth Goudge The Little White Horse (der var Rowlings yndlingsbog som barn) og Harper Lees Dræb ikke en sangfugl.

Vi har samlet de af bøgerne, der er kommet på dansk og findes i streaming samt enkelte i deres engelske originaludgave.

Find de fulde lister og læs mere her og her.

Glædelig læselyst!


Svend Brinkmann om bogen
alle politikere burde læse

Forfatterportræt: Robin Skjoldborg

Hvad betyder litteratur for Svend Brinkmann? Og hvilke bøger har han netop læst – og hvilke, bliver han altid ved med at vende tilbage til?

“Jeg læser, fordi jeg gerne vil blive klogere, underholdes, udfordres, bekræftes, forarges eller bare forsvinde en halv times tid. Uden skønlitteratur ville verden være vanskeligere at forstå. God litteratur sætter os i stand til at forstå andre mennesker, andre steder, andre historiske epoker og andre erfaringer end dem, vi selv gør os.

De seneste bøger, jeg har læst, som gjorde stort indtryk på mig, er Glenn Bechs FARSKIBET og Katrine Marie Guldagers DET SAMME OG NOGET HELT ANDET, som jeg læste stort set samtidig. Begge er autofiktive, men på meget forskellige måder, og begge er meget stærke og rørende fortællinger.

Jeg glæder mig til at kaste mig over Eva Tinds KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN, der er en biografisk roman om Marie Hammer. Jeg kendte ikke Hammer på forhånd, men har hørt Eva Tind fortælle om denne særlige danske zoolog.

Min første yndlingsbog er Melvilles MOBY DICK. Jeg læste den i en børneudgave som lille, hvor det var eventyret, der fascinerede. Og som voksen har jeg læst originaludgaven, der er et nærmest eksistentielt rystende værk, hvor den hvide hval er en uendelig stor projektionsskærm for alt, der er mystisk i tilværelsen.

K.E. Løgstrups DEN ETISKE FORDRING er en bog, alle politikere burde læse. Det er ikke en politisk bog, men den udtrykker et menneskesyn, jeg mener bør være fundamentalt for os. Nemlig at mennesker er interdependente væsener, altså gensidigt afhængige af hinanden, og ud af dette udspringer fordringen om at bruge magten over den anden til den andens bedste.

Et forfatterskab, jeg bliver ved med at vende tilbage til, er Cormac McCarthys. Han er måske bedst kendt for NO COUNTRY FOR OLD MEN og THE ROAD, men alle hans bøger er fantastiske og brutale fortællinger om menneskets natur. THE ROAD er den eneste bog, jeg nogensinde har siddet mutters alene og grædt over at læse.

En bog, jeg anbefaler til gud og hver mand, er DE DØDE FILOSOFFERS BOG af Simon Critchley. En humoristisk indføring i filosofiens historie, fortalt ud fra beskrivelser af, hvordan de store filosoffer kom af dage. Samtidig er bogen en eksistentiel meditation over livets korthed.”

© Gyldendals Bogklubber DERFOR LÆSER JEG


Anders Agger om alt det bøger kan

Hvad er det, bøger kan? Det giver Anders Agger, TV-journalist og forfatter til bestselleren KÆRLIGHED, sit bud på – og leverer en inspirerende håndfuld boganbefalinger oveni.

”Jeg bruger bøger til at forskyde mig i tid og rum. Det hele bliver nemt lidt endimensionelt, når man arbejder inde i fjernsynet. Bøger kan skabe uorden, ulogik og fabler. Forleden sad min gode ven og fotograf, Mingo, som jeg har lavet KÆRLIGHED sammen med, og læste op af Annette Bjergfeldts HØJSANGEN FRA PALERMOVEJ – og klukkede af grin samtidig. Så måtte jeg også klukke. Det er det, bøger kan.

Den seneste bog, jeg læste, var Kristian Bang Foss’ DØDEN KØRER AUDI, som jeg helt skandaløst havde overset. Det gav mig en følelse af grundglæde over, at forfatteren kunne fremkalde de hovedpersoner, jeg mødte.

Jeg har et blødt punkt for romaner, der oser af subtil humor. Mikael Niemi, Stine Pilgaard, Kristian Bang Foss, Bjarne Reuters ungdomsromaner. Men jeg kan også nemt spise en krimi uden at sige undskyld til anmelderne på bjerget.

En forfatter, der har fået mig til at knibe en tåre, er Jens Christian Grøndahl. Han ramte mig virkelig i en periode. LUCCA og TAVSHED I OKTOBER havde noget melankolsk og dystert over sig.

En bog, der har fået mig til at grine højt, er METER I SEKUNDET af Stine Pilgaard. Scenen, hvor jeg-fortælleren er ved at smadre sin Emmaljunga-barnevogn foran sin dagplejemor er virkelig, virkelig morsom.

En bog, der har gjort mig klogere på verden, er SAPIENS af Yuval Noah Harari. Nu ved jeg, hvorfor mennesket sladrer. Og at det ikke nødvendigvis er ondt.

To bøger, der har en helt særlig betydning for mig, er DRAGELØBEREN og UNDER EN STRÅLENDE SOL af Khaled Hosseini. De er smukke, poetiske og kloge. Det var vigtigt at få nuanceret Mellemøsten, som det bliver gjort her.”

© Gyldendals Bogklubber DERFOR LÆSER JEG


Elena Ferrante anbefaler
moderne kvindelige forfattere

Forfatterportræt af Elena Ferrante

Elena Ferrante er den litterære verdens vel nok mest berømte pseudonym i disse år – hele 13 millioner eksemplarer har hun solgt alene af sin fantastiske Napoli-romanserie, og dog er det lykkedes hende fortsat at holde sin identitet hemmelig. Nu har den legendariske forfatter offentliggjort sin egen favoritliste over moderne kvindelige forfattere. Vi har samlet alle bøgerne på Ferrantes liste, der findes på dansk og er tilgængelige som e- og lydbøger. En sand guldgrube af romaner – her inklusive Ferrantes egne mesterværker.


Se mange flere forfatter anbefalinger i vores app

Prøv os gratis i 30 dage